ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Undersköterska läckte uppgifter om patient – åtalas

Valerie Kaspersen · 27 Jun 2018
Uppdaterad 27 Jun 2018
Kvinnan åtalas för olaga dataintrång och brott mot tystnadsplikten.

Kvinnan åtalas för olaga dataintrång och brott mot tystnadsplikten. Foto: Wikimedia commons/ David Castor


En undersköterska vid Skånes universitetssjukhus åtalas för att ha läckt sekretessbelagd information om en skottskadad patient till en bekant.

klar

Artikellänk är kopierad

Undersköterskan ringde en manlig bekant, som är kriminell, och berättade att en person på sjukhuset vårdas för skottskador och hade en hotbild mot sig. Samt att mannen bevakades med beväpnade vakter på sjukhuset, rapporterar SR.

Avlyssnades

Det hon inte var medveten om var att polisen avlyssnade mannens telefon och kunde därmed höra att hon gav ut sekretessbelagd information.

– Det är såpass allvarligt att det går till ett åtal. Det är väldigt allvarligt, säger Matz Widerström, medicinsk rådgivare på Region Skåne, till SR.

Åtalas

Kvinnan åtalas för bland annat olaga dataintrång, då hon loggat in i sjukhusets datasystem och aktivt letat efter information om patienter som blivit skjutna mellan 1 januari 2016 och 2 april 2018. Detta ska hon inte heller haft någon anledning till att göra, enligt sjukhuset.

Förnekar brott

Kvinnan åtalas nu för olaga dataintrång och brott mot tystnadsplikten. Hon förnekar brott och menar istället att hon sökt efter informationen på begäran av kollegor.  

Hon är tills vidare avstängd från sin tjänst i väntan på rättegång. Fälls hon riskerar hon böter eller högst två års fängelse, samt att bli av med sin tjänst.

klar

Artikellänk är kopierad

Valerie Kaspersen
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro