ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

hela denna artikel är en annons

Undersköterskan: Jag måste våga stå kvar och lyssna”

Metro · 15 Okt 2018
Uppdaterad 29 Okt 2018

Foto: Julia Sjöberg


Ett arbete där man möter människor i kris och där man varje dag får lära sig något nytt, så beskriver Desiré Grund sitt jobb som undersköterska i Göteborgs Stad. Vill du också ha ett givande och utvecklande jobb? Då kan ett jobb på korttidsboende vara något för dig.

klar

Artikellänk är kopierad

– Varje dag måste jag vara alert för att kunna möta varje person där de är. Jag måste också våga stå kvar och lyssna för att kunna motivera även de dagar som känns tuffa för omsorgstagarna. Det är utmaningen med mitt jobb, säger Desiré Grund, undersköterska i Göteborgs Stad.

Desiré Grund har jobbat inom vård och omsorg nästan hela hennes yrkesverksamma liv och jobbar nu på ett korttidsboende i Göteborgs Stad. Till korttidsboendet kommer personer över 65 år som av olika anledningar behöver vård och omsorg under en begränsad tid. Det kan vara de som inte kan komma hem direkt efter en operation och som måste få vård och rehabilitering. De boende stannar allt från några dagar till flera veckor och under vistelsen får de stöd och hjälp utifrån deras behov.

– Fördelarna med korttidsboende är att ingen dag är den andra lik. Man möter nya människor hela tiden vilket innebär att vi ständigt lär oss nya saker. En dag kan fyra personer flytta ut samtidigt som fyra nya flyttar in, säger Desiré Grund.

En vanlig dag börjar ofta med rapport innan det är dags för mediciner, såromläggningar för att sedan hjälpa alla upp till frukost. Därefter rullar dagen på med träningsprogram, vila, umgänge och allt omsorgstagarna inte klarar själva.

Desiré Grund jobbar på korttidsboende i Göteborg och stormtrivs.
Desiré Grund jobbar på korttidsboende i Göteborg och stormtrivs.

”Det lilla gläder mig”På frågan vad som är det roligaste på jobbet svarar Desiré Grund att hon gillar den medicinska delen där hon får använda den kunskap utifrån det ämne hon tyckte var det mest intressanta när hon utbildade sig till undersköterska. Men även den sociala delen med både kollegor och boende.

– Det är fantastiskt att kunna sitta ner och prata och se hur en person blir gladare av att bara få synas. Det är det lilla som gläder mig på jobbet.

Hon tror att många lätt dömer ut att jobba med äldre. Men hon tycker att korttidsboende är perfekt för den som inte vill jobba på sjukhus, men som ändå vill ha ett jobb där det händer mycket.

– Det är inte alls som den negativa mediebilden ibland målar upp det; bara att laga mat eller torka bajs. Dagens äldre är ofta väldigt pigga även om de är svårt sjuka. De kan sitta med sina surfplattor, de är pålästa och ställer andra krav än äldre gjorde förr. Det ställer också krav på oss som jobbar, säger Desiré Grund.

Möjligheter att utvecklasSom undersköterska finns det flera utvecklingsmöjligheter inom Göteborgs Stad. Desiré Grund berättar att de bland annat har en kompetensmodell i tre steg som tillåter varje medarbetare att utvecklas inom de kompetensområden verksamheten behöver och efterfrågar. Hon blev själv nyligen yrkesambassadör där hennes uppgift är att marknadsföra sitt yrke på mässor, ute på skolor och i olika kommunikationskanaler.

– Det är viktigt och roligt att även vår yrkesgrupp får möjlighet att utvecklas, synas och att vår arbetsgivare uppmuntrar varje medarbetare att hitta och utveckla sin specialkompetens utifrån sina intressen, säger Desiré Grund.

Läs mer om hur det är att jobba inom vård och omsorg i Göteborg här!

pil
Fem bra egenskaper som är bra att ha som undersköterska på korttidsboende:
klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro