ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Undersökning: 66 procent vill att Romson ska avgå

Ida Gustafsson · 26 Apr 2016
Uppdaterad 26 Apr 2016
Det var i går som Gustav Fridolin och Åsa Romson meddelade att de är beredda att lämna sina poster som språkrör för Miljöpartiet.

Det var i går som Gustav Fridolin och Åsa Romson meddelade att de är beredda att lämna sina poster som språkrör för Miljöpartiet. Foto: TT


De senaste veckornas kriser i Miljöpartiet har satt sina spår. Det visar en undersökning som Aftonbladet/Inizio har gjort - över 60 procent vill att Åsa Romson ska avgå. Det har gått så långt att jag helt enkelt inte tror att hennes förtroendesiffror går att vända”, säger förre MP-riksdagsledamoten Magda Rasmusson till Aftonbladet.

klar

Artikellänk är kopierad

Stormen inom Miljöpartiet har gett svallvågor bland svenska folket. I går meddelade Gustav Fridolin och Åsa Romson att de är bredda att lämna över språkrörsposterna. I undersökningen som Aftonbladet/Inizio genomfört visar det svenska folket vad de tycker. LÄS MER: Språkrören beredda att lämna sina poster 

Där anser två tredjedelar, 66 procent, att Åsa Romson ska avgå.  Det tycker även den förra riksdagsledamoten för partiet, Magda Rasmusson i en intervju med Aftonbladet. Hon vill att Åsa Romson lämnar sin post på partikongressen i maj: 

–  Det har gått så långt att jag helt enkelt inte tror att hennes förtroendesiffror går att vända längre. Då måste vi ha en person som kan ta över, säger hon till tidningen. 

Magda Rasmusson föreslår biståndsminister Isabella Lövin som en lämplig efterträdare. När det gäller det andra språkröret, Gustav Fridolin, är hon mildare i sin kritik: 

– Jag tror egentligen att hela partiledningen, där båda språkrören ingår, behöver tänka över väldigt mycket hur vi kunde hamna i den här situationen. Men jag tror att det framför allt är Åsa Romsons förtroendesiffror som det är fel på i det här läget.

Miljöpartiets ordförande i Upplands Väsby Lennart Olsen tycker också att Åsa Romson bör avgå. Olsen var i många år partiets ekonomiske expert i riksdagskansliet.

– Åsa Romson har sedan länge, långt innan det här senaste inträffade, legat väldigt lågt opinionsmässigt bland allmänheten, vilket beror på saker som hon gjort och sagt. Jag tror tyvärr inte att det finns några möjligheter för henne att komma tillbaka, säger Olsen till TT.

Själv säger Åsa Romson att avgångskraven var väntade när de i går öppnade frågan om val av språkrör. Och om diskussionerna kring låga förtroendesiffror säger hon till TT: 

– Det är en sådan fråga som ingår i ledarskapet varje dag, och som handlar om att kavla upp armarna och säkerställa att det ska höjas. Precis som med opinionssiffrorna för partiet, så behöver förtroendet för de ledande företrädarna höjas, och det är det arbete jag ser framför mig. Och jag är beredd att ta mig det när jag säger att vi ska leda partiet för att stärkas och få en nystart, säger Åsa Romson. LÄS MER: MP-medlemmarna om språkrörens besked: "Vi behöver en nystart"

I Aftonbladet/Inizios undersökning är folkets stöd något större mot Fridolin, där vill 37 procent att han ska avgå samtidigt som 36 procent vill ha honom kvar. 

klar

Artikellänk är kopierad

Ida Gustafsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro