ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Undersökning: En av fem har svårt att hitta nya vänner

Fredrik Tideman · 21 Dec 2015
Uppdaterad 26 Dec 2015
De flesta i Metro och Yousgovs undersäkning svarar att de har 2–4 nära vänner.

De flesta i Metro och Yousgovs undersäkning svarar att de har 2–4 nära vänner.


Nästan en femtedel av svenskarna tycker att det är svårt att skaffa nya vänner, och 15 procent skulle vilja ha fler vänner. Det visar Metro och Yougovs undersökning.

klar

Artikellänk är kopierad

I undersökningen som Yougov gjort på uppdrag av Metro svarar 38 procent att de har två till fyra nära vänner. Fyra procent svarar att de inte har några nära vänner.

Christina Hermandrud, legitimerad psykolog och psykoterapeut, bekräftar att det vanligaste är att man har mellan en och fem nära vänner.

– Jag tror inte att man inte kan ha hur många riktigt nära vänner som helst. Ytliga vänner kan man ha flera av men med riktigt nära vänner tror jag att det tar stopp någonstans.

Kan man säga att man bör ha ett visst antal vänner, eller är det individuellt?

– Det är individuellt, det finns de som trivs med att vara själva. Men vänskap tror jag är viktigt för de flesta människor, att åtminstone ha en som man kan prata med. Många som känner sig ensamma blir osäkra på hur man gör när man tar kontakt och hur man närmar sig andra.

►LÄS MER: Anna, 35, har inga vänner: "Det gör ont i mig"

15 procent svarar i undersökningen att de, på en femgradig skala, instämmer helt i att de skulle vilja ha fler vänner än i dag. 

– Det finns en ensamhet i dag. Det kan bland annat bero på omflyttningar, som är vanliga i dag. Man flyttar till exempel från den plats där man är uppvuxen och har ett sammanhang. Man går i skola på en annan ort, bildar familj på en annan ort eller flyttar i jobbet. Då får man delvis börja om från början och även om man har lätt att skaffa nya vänner så tar det ändå tid att skapa nya djupa relationer, för med vänskap menar jag en djup relation, säger Christina Hermanrud.

Hur spelar internet och sociala medier in på vänskapen idag?

– Det vanliga med sociala medier är ju att man kan hitta vänner där men att det är ytliga bekantskaper. Men det finns ju även sajter där man kan hitta varandra och skapa en nära vänskap, det vet jag många som har gjort.

►LÄS MER: De blev vänner via förmedling: "De som kommer hit ska integreras"

I undersökningen svarar också 18 procent att de instämmer helt i att det är svårt att hitta nya vänner.

Hur gör man för att hitta nya vänner i dag?

– Jag tror att det är i de sammanhang där man kommer varandra närmre, det kan vara på jobb, i olika föreningar eller olika grupper, säger Christina Hermanrud.

klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Tideman
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro