ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Undersökning: ful frukt är lika nyttigt som fin

Josefin Svenberg · 21 Okt 2012
Uppdaterad 20 Okt 2012

Det är insidan som räknas – även när det kommer till frukt och grönt. Fula” livsmedel behöver inte innehålla mindre näring än ”fina”.

klar

Artikellänk är kopierad

Tidigare har frukter och grönsaker med skönhetsfel varit bannlysta från livsmedelsbutiker, men nu tycks trenden ha vänt.

En rekordtorr vår i Storbritannien har gjort att den inhemska skörden minskat med 25 procent och detta har i sin tur fått stormarknadskedjan Sainsbury’s att börja ta in vad de internt kallar ”ugly products”. Även ”fula” frukter och grönsaker ska tas tillvara – i första hand i färdigmat och bakade produkter, men även i frukt- och gröntdisken.

I USA syns en liknande trend på grund av konsumenternas intresse för att minska matsvinnet. Kanske kommer detta även till Sverige snart, för en färsk undersökning från Sveriges lantbruksuniversitet visar att en större livsmedelsbutik kastar i genomsnitt ett ton frukt och grönt – per vecka. Trots att de är ofarliga att äta.

– Skönhetsfel har ingen betydelse för näringen. Men om frukterna eller grönsakerna är så dåliga att man måste skala bort mycket blir det en annan sak, eftersom mycket fibrer och vitaminer ofta sitter i skalet, säger Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket.

klar

Artikellänk är kopierad

Josefin Svenberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro