ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Undersökning: Kvinnliga sportprofiler blir hotade och förföljda

Filip Häggberg · 15 Apr 2016
Uppdaterad 15 Apr 2016
"En man ringde mig och var både aggressiv och sexistisk", berättade en kvinna. Bilden har ingenting med artikeln att göra.

"En man ringde mig och var både aggressiv och sexistisk", berättade en kvinna. Bilden har ingenting med artikeln att göra. Foto: Alamy


Hälften har varit förföljda och 70 procent har känt sig hotade. Sportbladet har kartlagt hur vardagen ser ut för Sveriges kvinnliga sportprofiler i radio och TV.

klar

Artikellänk är kopierad

Sportbladet har gjort en enkätundersökning med den kvinnliga journalistkåren som jobbar med sport i radio och TV. Flera uppger att de har fått indirekta dödshot.

”Jag skulle passa mig jävligt noga om jag var du. Du är, i mina ögon, inte bättre eller mer värd än en hund och du vet vad som händer med oönskade hundar”, vittnar en deltagare om att hon fått höra av en ledare i en klubb hon bevakat.

70 procent av de som svarat på enkäten upplever att de blivit hotade i sin yrkesroll och hälften har varit förföljda av män.

– Under en period ringde en man mig upprepade gånger och var både aggressiv och sexistisk. På min nuvarande arbetsplats har jag fått obehagliga mejl, det också av sexistisk karaktär, säger en av kvinnorna enligt Sportbladet.

LÄS MER
Sportjournalisten flyr tv-rutan – på grund av hat på Twitter

Det finns flera exempel på meddelanden som Sportbladet har tagit del av. De innehåller sexistiska anspelningar, uppmaningar till fysiska möten – och konkreta hot. Ett meddelande som togs emot handlade om att personen i fråga skulle låsas in i en källare och användas som sexslav.

– Vi är tacksamma över att vi har en säkerhetsavdelning. Men när man kommer hem klockan halv tolv och parkerar bilen i garaget så är det svårt att känna sig trygg.

Erik Westberg, sportchef på TV4, uppger att säkerhetsfrågor som dessa har hög prioritet.

– Vi tar väldigt allvarligt på om det sker något och bevakar våra medarbetare hela tiden. Vi har tydliga säkerhetsrutiner och det sker en analys kring varje enskilt fall, säger han till Sportbladet.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Häggberg
Filip Häggberg
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro