ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Undersökning: Ryan Gosling får män att bli feminister

Emma Björkman · 7 Feb 2015
Uppdaterad 7 Feb 2015

Foto: Polaris Images /All Over Press


Män som får se bilder på filmstjärnan Ryan Gosling är mer benägna att hålla med om feministiska påståenden. Detta enligt en undersökning som två studenter i Kanada gjort.

klar

Artikellänk är kopierad

Två studenter påUniversity of Saskatchewan i Kanada har undersökt om bilder på Ryan Gosling påverkar människor feministiskt. I sin studie utgick de från internetfenomenet ”feminist-Ryan Gosling” – memes (bilder) på den 34-åriga skådespelaren ihop med feministiska påståenden. 

Deras studie visade att män som såg bilder på stjärnan med feministisk text var mer benägna att hålla med om feministiska påståenden jämfört med kontrollgruppen som sett bilder på stjärnan utan någon text, skriver The Hollywood Reporter. Till exempel höll manliga deltagare i större utsträckning med om påståenden som ”män använder abortlagar och reproduktionsteknik för att kontrollera kvinnors liv” efter att de sett bilder på ”feminist-Ryan Gosling” till skillnad från män som sett textlösa bilder på stjärnan. Kvinnors feministiska uppfattning påverkades inte av bilderna.

– Vad vår undersökning visar är att vi inte ska avfärda popkulturella fenomen och inse att det finns en potential att använda dem i övertygande syfte, säger Sarah Sangster, en av studenterna bakom studien. Men skribenten Amanda Taub på Vox.com påpekar att man inte bör dra för stora växlar på Ryan Gosling-studien där 99 personer ingick, varav en tredjedel var män:

”Urvalsstorleken är liten och kontrollgruppen kontrollerades enbart för avsaknaden av text så vi vet inte hur effekten av ”feminist-Ryan Gosling” skulle ha varit jämfört med en grupp män som precis exponerats för feministiska påståenden utan att ha sett Gosling-bilder. Alla de faktorerna pekar på att den här studien i sig själv inte bevisar något utan bara antyder det. Men antydningarna är fortfarande väldigt intressant”, skriver hon.

klar

Artikellänk är kopierad

Emma Björkman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro