ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Undersökning: Så firar vi påsk

Maria Forsström · 30 Mar 2012
Uppdaterad 3 Apr 2017
– Jag firar påsk med släkten och vi äter sill, ägghalvor, lax och lite annat påskgott. I påskäggen lägger vi blandat smågodis och en peng och sedan gömmer vi äggen så sönerna får leta, säger Åsa Tomczyk, 36, marknadschef,  Nacka. 

– Jag firar påsk med släkten och vi äter sill, ägghalvor, lax och lite annat påskgott. I påskäggen lägger vi blandat smågodis och en peng och sedan gömmer vi äggen så sönerna får leta, säger Åsa Tomczyk, 36, marknadschef,  Nacka.  Foto: Henry Lundholm


Påsken närmar sig med stormsteg. Svensk Handel har samlat svenska folkets påskvanor i en undersökning.

klar

Artikellänk är kopierad

Nästa vecka är det påsk och eftersom vi naturligtvis har fastat i 40 dagar är vi hungriga och vill äta ägg, närmare bestämt 2000 ton under en vecka. Enligt en undersökning från Svensk Handel tycker över hälften av svenskarna att äggen är den viktigaste ingrediensen på påskbordet – gärna halvor med topping av något slag – långt före de följande sill, lax och Janssons frestelse. Först på femte plats kommer lamm, men Jenny Egeland, pressekreterare på Ica, säger att efterfrågan ökat och nu är så stor att det lett till brist på svenska lamm.

– Vi importerar från Irland och Nya Zeeland.

Utöver mat är påsken även godishögtiden framför alla, både att äta själv, ge bort i ägg samt dela ut till små påskkärringar. På Coop står påsken för 13 procent av årets totala lösgodisförsäljning.

– Under påskveckan säljer vi mer än tre gånger så mycket som en ordinarie vecka. Cirka 30 procent av allt godis som säljs under perioden är lösviktsgodis, säger hon.

Inte konstigt när hälften av alla som ger bort ett påskägg fyller det med godis – att jämföra med att bara två procent tänker ge ett smycke.

Men det allra viktigaste med högtiden är att umgås med släkt och familj, något som sju av tio tänker göra.

klar

Artikellänk är kopierad

Maria Forsström
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro