ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Undersökning: Så många studenter presterar sämre för att de druckit alkohol

Anna Thanner · 8 Maj 2017
Uppdaterad 8 Maj 2017
Juan-Pablo Roa.

Juan-Pablo Roa. Foto: Pressbild IQ/TT


Metro har fått ta del av en färsk undersökning, gjord på uppdrag av IQ. Det vi kan konstatera är att det fortfarande finns en stark alkoholkultur på många universitet och högskolor som påverkar många studenter negativt”, säger Juan-Pablo Roa, vd på IQ.

klar

Artikellänk är kopierad

Studentlivets starka alkoholnorm håller i sig. Det visar nya siffror från IQ, ett fristående dotterbolag till Systembolaget som verkar för en sundare syn på alkohol. Av närmare 7 000 tillfrågade högskolestuderande vid 16 olika studentkårer och nationer runt om i Sverige svarar 59 procent att det finns både traditioner och sätt att umgås på i vardagen där det anses självklart att dricka alkohol – jämfört med 37 procent år 2014. På frågan om det är svårare att passa in i studentlivet om de inte dricker alkohol svarade 18 procent ja år 2014, i dag är den siffran 27 procent.

På grund av den normaliserade alkoholkonsumtionen har många kårverksamheter börjat engagera sig i frågan i allt större utsträckning, bland annat genom initiativ som uppmuntrar till en mer inkluderande studentkultur.

– Det är väldigt uppskattat, men normer och kulturer växer fram under lång tid och är svåra att förändra. Det är ett gediget arbete som krävs och vi måste jobba långsiktigt med de här frågorna, säger Juan-Pablo Roa.

Nytt för årets undersökning är att IQ har delat upp svaren mellan de som är engagerade i kårerna och de som inte är det. Det blir då tydligt att siffrorna för kår- och nationsaktiva generellt är högre – till exempel svarar 29 procent att de har gjort sämre ifrån sig i studiesammanhang på grund av att de har druckit alkohol dagen innan, jämfört med 14 procent av de som inte är aktiva i kårerna.

Det tyder på att det är särskilt viktigt att jobba preventivt gentemot den grupp studenter som är aktiv i kårerna, i stället för att göra insatser som skjuter brett.

Men det finns även siffror som har sjunkit. I dag svarar 32 procent att de har avstått från att göra något de hade tänkt eller borde göra för att de har druckit alkohol dagen innan jämfört med 2014 års siffra på 48 procent.

– Sammantaget finns det siffror som visar på att den generella trenden är att studenter berusningsdricker mindre men vardagsdricker mer, förklarar Juan-Pablo Roa.

Frågan är vem som har ansvaret för den utbredda alkoholkonsumtionen? För faktum är att unga vuxna utmärks av en hög andel riskkonsumenter och närmare hälften av gruppen studerar på universitet eller högskola.

Många studenthälsor får en övermäktig uppgift. De gör mycket, men det räcker inte. Det borde komma fler initiativ från lärosäten och de beslutande organen som ifrågasätter vilka traditioner vi har och varför.

klar

Artikellänk är kopierad

Anna Thanner
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro