ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Undersökning: 7 av 10 svenskar tror att sushi är farligt för gravida

Filip Häggberg · 5 Sep 2017
Uppdaterad 5 Sep 2017
Nej, det medför inga hälsorisker att äta sushi som gravid.

Nej, det medför inga hälsorisker att äta sushi som gravid. Foto: Shutterstock/IBL


72 procent. Så många av svenskarna tror att färsk rå lax och annan sushi är förknippat med hälsorisker för gravida, enligt en ny undersökning. Men det är det inte, enligt Livsmedelsverket.

klar

Artikellänk är kopierad

Du har säkert hört det någonstans själv, att sushi skulle vara farligt att äta om du är gravid.

Men det stämmer inte. Sushi är helt okej att äta, även för gravida, så länge den är färsk och att det är norsk odlad lax, inte vildfångad.

– Det är ett jättebra sätt att få i sig fisk av varierade sorter, med fet lax och lite magrare sorter. Köper du sushin på en restaurang är den ju nygjord, men köper du i mataffären ska du äta samma dag den är förpackad. Men tonfisken ska man undvika helt, har Christina Lantz, mikrobiolog på Livsmedelsverket, tidigare sagt till Metro.

Livsmedelsverket beskriver också på sin hemsida hur du ska förhålla dig till sushi.

Men det är många svenskar som inte nåtts av den informationen. Enligt en ny undersökning gjord av Kantar TNS, på uppdrag av Norges Sjömatråd, tror 72 procent av svenskarna att sushi är förknippat med hälsorisker för gravida.

57 procent anser också att gravida bör undvika färsk rå lax och sushi helt och hållet, enligt undersökningen.

Bland de som tycker det uppger 30 procent att de hört det från hälso- och sjukvården, 21 procent att de hört det från familj eller vänner och 20 procent att de fått informationen från media.

pil
Om undersökningen

Undersökningen är riksrepresentativ och gjord av det oberoende analysföretaget Kantar TNS, på uppdrag av Norges Sjömatråd. Den genomfördes via webb-intervju med 1000 respondenter i åldrarna 18-65 år under perioden 1-12 juni 2017.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Häggberg
Filip Häggberg
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro