ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Undersökning: 75 procent av utländska arbetare skulle inte rekommendera Sverige

Valerie Kaspersen · 5 Jul 2018
Uppdaterad 5 Jul 2018
Att 75 procent inte skulle rekommendera att jobba i Sverige till någon annan påverkar Sveriges rykte, enligt Spotify.

Att 75 procent inte skulle rekommendera att jobba i Sverige till någon annan påverkar Sveriges rykte, enligt Spotify. Foto: Unsplash/ Spotify/Svensk Näringsliv


Ingenjörer och andra högutbildade arbetare från länder utanför EU rekryteras för att fylla hål i Sverige. Men just nu uppskattas 14 000 personer vänta på att få sitt uppehållstillstånd förlängt. En process som riskerar att påverka bilden av Sverige.

klar

Artikellänk är kopierad

Missad semester eller ett missförstånd kring en försäkring – det är formalia som kan räcka för att utvisas om du är anställd på ett svenskt företag från ett land utanför EU. Detta trots att det råder kompetensbrist i Sverige.

Enligt en ny undersökning från stiftelsen Diversify på uppdrag av Work Permit Holders Association – som gjorts bland de 14 000 som i dag väntar besked kring sina uppehållstillstånd – riskerar problemen att skada både Sverige och personerna som hamnar i kläm.

– Många av oss kom hit för att vi trodde på Sverige mer än våra egna länder. Det är ett enormt slag mot Sveriges rykte när de utvisar kompetenta medarbetare, säger Matthew Kriteman, verksamhetschef på Diversify som verkar för att att uppmuntra mångfald på arbetsplatsen.

Påverkar Sveriges rykte

För musikjätten Spotify är just den här typen av rekrytering utanför Sverige ”livsviktig”, enligt företagets globala HR-chef Katarina Berg.

– Vi konkurrerar på en global marknad och ibland finns den kompetens vi behöver inte i Sverige. Då är det viktigt för oss att kunna locka hit dem, säger hon i ett uttalande till Metro.

Och administrativa misstag är ofta boven i dramat, enligt Matthew Kriteman. Antingen hos arbetsgivaren eller hos Migrationsverket.

Patrik Karlsson, arbetsmarknadsexpert på Svenskt Näringsliv, säger att arbetskraftsinvandringen genererar omkring 10 miljarder i produktionsvärde i näringslivet och drygt fyra miljarder i skatteintäkter. Han håller med om att utvisningarna av kompetenta medarbetare påverkar Sverige.

– Det sätter en väldigt tråkig bild av Sverige och det här sprids bland personer som kan tänka sig att byta land för att jobba. Många av de som utvisas är högkompetenta inom sina yrken och genererar mer jobb till de företagen de jobbar på, säger han.

Från vänster: Matthew Kriteman, Ali Omumi (ABB), Rafiqul Islam (Gen. Secretary for Work Permit Holders Association) och Naveed Rahman. Samtliga väntar på att få sina uppehållstillstånd förlängda. Naveen Rahman utvisades förra veckan.

Många mår dåligt

I Diversifys undersökning uppger 92 procent av de tillfrågade att de någon gång upplevt problem med sin hälsa på grund av de administrativa processerna. Stress, depression och sömnsvårigheter är några av besvären.

En av de tillfrågade i studien, som jobbar inom hotell- och restaurangbranschen uppgav att han blivit deprimerad till följd av utvisningsbeslutet.

quotation start“Jag blev sjuk och fick till och med läggas in på sjukhuset. Jag blev deprimerad och tänker att jag inte kan göra någonting. Mitt familjeliv har också påverkats. Jag vet inte vad jag ska göra i framtiden. Jag har tillbringat mina bästa år här och nu får jag ingenting. Hur kan jag börja om? Vem kommer ge tillbaka mig dessa år?” quotation end

– Det är brådskande att få bukt med det här, för människor lider och de preliminära resultaten visar att det här påverkar hela familjer. Vi behöver åtminstone se till att de 14 000 som uppskattas vänta på besked om förlängt uppehållstillstånd av Migrationsverket informeras under processens gång och att de har möjlighet att resa utanför Sveriges gränser för att hälsa på anhöriga medan de väntar. Det är inte en politisk fråga, det är en fråga om mänskliga rättigheter, säger Matthew Kriteman.

Skulle inte rekommendera Sverige

Spotify har själva fått känna på processen vid flertal tillfällen. Något som tar på både medarbetare och företaget.

– Vi har haft ett flertal anställda som vid olika tillfällen fått avslag på ansökningar. Ingen av dem har blivit utvisad, alla fick sina tillstånd till slut. Men det har varit en utdragen process och mycket kostsamt, både för de anställda som mått väldigt dåligt och för oss som företag, säger Katarina Berg.

I Diversifys undersökning uppger 75 procent av de svarande att de inte skulle rekommendera att jobba och leva i Sverige till andra utländska medborgare.

Patrik Karlsson menar att Migrationsverket och Migrationsdomstolen bör titta närmare på varför misstagen har begåtts, snarare än att de har begåtts.

– Har syftet bakom felet varit att fuska, kringgå eller missbruka, då ska det straffas. Är det ett misstag är ju en utvisning inte en proportionell åtgärd, säger Patrik Karlsson.

– Det behöver vara lätt för arbetsgivare att göra rätt. Att detta funkar är viktigt för oss som företag och viktigt för Sverige som kompetensland, annars väljer toppkompetensen att jobba på annat håll, säger Spotifys Katarina Berg.

Studien är gjord av Diversify på uppdrag av The Work Permit Holders Association. Undersökningen gjordes med hjälp av Novospection-Parlametrics. 237 personer svarade på majoriteten av undersökningen gällande frågor om migrationsprocessen i Sverige, arbete och hälsa.

Diversify är en politiskt obunden, icke vinstdrivande, organisation grundad av Universum och största ägare i Just Arrived.

klar

Artikellänk är kopierad

Valerie Kaspersen
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro