ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Undersökning: Fortsatt svårt för mäklare att sälja bostäder

Filip Joelsson · 26 Nov 2018
Uppdaterad 26 Nov 2018
6 av 10 mäklare uppger att det är svårare att sälja bostäder i dag jämfört med förra hösten, enligt en undersökning som gjorts av Hemnet. Arkivbild.

6 av 10 mäklare uppger att det är svårare att sälja bostäder i dag jämfört med förra hösten, enligt en undersökning som gjorts av Hemnet. Arkivbild. Foto: IBL


6 av 10 mäklare tycker att det är svårare att sälja bostäder i dag jämfört med för ett år sedan. Det visar en undersökning som gjorts av Hemnet. Anmärkningsvärt eftersom det var så tufft redan förra hösten”, säger Staffan Tell, talesperson på Hemnet.

klar

Artikellänk är kopierad

Ungefär ett år har passerat sedan bostadsmarknaden plötsligt bromsade in, framförallt i storstäderna. Sedan dess har marknaden stabiliserats något, men enligt mäklare är det fortfarande svårt att sälja bostäder, visar en undersökning som gjorts av Hemnet.

I undersökningen – en enkät som besvarats av 500 fastighetsmäklare – svarar 6 av 10 att de upplever att det är svårare att sälja en bostad i dag jämfört med för ett år sedan, vilket även TT rapporterat om.

– Det är anmärkningsvärt att en så hög andel tycker att det blivit svårare eftersom det var väldigt tufft förra hösten, säger Staffan Tell, talesperson på Hemnet.

”Haft ett utbud som varit rekordhögt”

Av de mäklare som angett att det blivit svårare att sälja bostäder anger 69 procent att det främst är bankernas mer restriktiva kreditgivning som ligger bakom. 62 procent anger att det det är svårare eftersom det finns en ökad oro bland bostadsköpare för sjunkande priser, och 55 procent anger att det handlar om det nya amorteringskravet.

Också på Hemnet märker man fortfarande av mäklarnas svårigheter.

En tydlig faktor är att vi haft ett utbud av bostäder som varit rekordhögt under en lång tid nu. Det som hände förra hösten var att det kom ut väldigt mycket till försäljning, och så har utbudet vuxit i år. Mycket ligger kvar som inte sålts av, säger Staffan Tell.

Majoritet: Fortsatt svårt att sälja

Samtidigt som en majoritet av de tillfrågade mäklarna tycker att det är fortsatt svårt att sälja bostäder, ökar också andelen som tycker att det blivit lättare. 15 procent tycker att det blivit lättare att sälja jämfört med i fjol. En höjning med 5 procentenheter från i maj, då undersökning gjordes sist.

Bland de mäklare som tycker att det blivit enklare uppger 53 procent att den främsta orsaken till det handlar om att säljarna nu har mer rimliga prisförväntningar än i fjol.

pil
Undersökningen.

Undersökningen genomfördes mellan den 18 och den 22 november i Hemnets kundportal.

Totalt svarade 504 mäklarrepresentanter på frågan om det blivit lättare eller svårare att sälja en bostad.

Källa: Källa: Hemnet.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Joelsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro