ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Undersökning: Nästan en tredjedel vill ta bort pappamånaderna”

David Peterson · 27 Feb 2019
Uppdaterad 28 Feb 2019
Nästan en tredjedel vill ta bort ”pappamånaderna”.

Nästan en tredjedel vill ta bort ”pappamånaderna”. Foto: TT


Den "svenska modellen" med pappamånader har precis exporterats till EU. Men på hemmaplan är nästan en tredjedel kritiska till att föräldrapenningen öronmärks, visar en undersökning från Yougov.

klar

Artikellänk är kopierad

Den första pappamånaden infördes i föräldraförsäkringen för mer än 20 år sedan. 2002 tillkom ytterligare 30 dagar som inte kunde överlåtas till den andra parten och i dag handlar det om totalt 90 dagar som är reserverade för vardera förälder.

”Känns väldigt omodernt”

Både Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna har tidigare sagt att de vill ta bort de öronmärkta månaderna och enligt en ny undersökning från Yougov är 30 procent av svenskarna av samma åsikt.

– Det känns väldigt omodernt. De yngre pappor jag pratat med tycker det känns givet att man ska vara hemma, säger Lars Arrhenius, som var regeringens utredare kring en ny föräldraförsäkring som presenterades 2017, om undersökningen.

I utredningen föreslog han en tredelning av föräldraförsäkring som innebar att fem månader per förälder skulle reserveras och att en tredjedel av försäkringen skulle vara fritt överförbar.

Lars Arrhenius tror att ett slopande av öronmärkta dagar skulle vara ett steg i fel riktning.

– Jag tror definitivt inte att det skulle bli mer jämställt. Det vi såg som de långsiktiga konsekvenserna av att ha en ojämn fördelning var att det leder till ojämn löneutveckling, pension och att det blir dubbelarbete, säger han.

Lars Arrhenius har utrett en modernare föräldraförsäkring.
Lars Arrhenius har utrett en modernare föräldraförsäkring.Foto: TT

EU följer Sverige

Yougov-undersökningen visar att bara drygt 13 procent stödjer dagens fördelning, där tre månader är reserverade per förälder, och bara 3 procent vill att en fjärde månad införs.

Samtidigt har EU tagit ett beslut om att införa två ”pappamånader” för alla medlemsländer.

– Det tittar på oss och tycker att vi är ett föregångsland, säger Lars Arrhenius.

Kopplat till jämställdhet

Mer än en tredjedel av de tillfrågade i undersökningen svarade att de inte hade någon åsikt. Det, tillsammans med att många vill ta bort uppdelningen, tycker Maria Stanfors, professor i ekonomisk historia vid Ekonomihögskolan i Lund, är oroväckande.

 Det vittnar om att man inte ser att det här är kopplat till jämställdhet, säger hon.

När antalet öronmärkta månader har utökats har det direkt synts i statistiken genom att papporna har börjat ta ut fler dagar, enligt Maria Stanfors. 

– I början handlade det om att få fler fäder att alls ta ut någon föräldraledighet; nu handlar det mer om att få fäder att ta ut mer föräldraledighet och i detta avseende är fler öronmärkta månader viktiga, säger hon.

Maria Stanfors, professor i ekonomisk historia vid Ekonomihögskolan i Lund med fokus på arbetsmarknadsutfall och familjebildning ur ett könspersektiv.
Maria Stanfors, professor i ekonomisk historia vid Ekonomihögskolan i Lund med fokus på arbetsmarknadsutfall och familjebildning ur ett könspersektiv.Foto: Press

Hon tycker att det är viktigt att komma ihåg att föräldraförsäkringen är en offentligt finansierad försäkring som möjliggör för både män och kvinnor att kombinera arbete och familj och att de genom föräldrapenning får ersättningnär de är hemma.

– Detta är den svenska, och i viss mån nordiska, modellen. I de länder där man inte tycker att staten ska lägga sig i hur familjer fungerar eller delar på ansvar för hem och barn har man heller inte betald föräldraledighet på samma sätt som i Sverige.  Det här är offentliga pengar som riksdagen har beslutat om. I den mån Sverige ser ökad jämställdhet som ett eftersträvansvärt politiskt mål är Men det också utformandet av ersättningar ett verktyg att styra folks beteende med, säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

David Peterson
David Peterson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro