ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Undersökning: Nästan varannan svensk struntar i att pensionsspara

David Ohlsson · 19 Sep 2017
Uppdaterad 19 Sep 2017
Få svenskar sparar till sin pension enligt en ny studie. Metro reder ut hur du kan spara tills du blir pensionär.

Få svenskar sparar till sin pension enligt en ny studie. Metro reder ut hur du kan spara tills du blir pensionär. Foto: MAJA SUSLIN/TT & FREDRIK SANDBERG/TT


De flesta som pensionssparar lägger undan 500 kronor eller mindre, enligt en ny undersökning som Yougov gjort på uppdrag av Metro. Illavarslande, menar privatekonomen Elisabeth Hedmark som säger att pensionssparande är "nödvändigt för de flesta".

klar

Artikellänk är kopierad

Nära hälften av svenskarna struntar helt i att pensionsspara privat, det enligt en studie från undersökningsföretaget Yougov på uppdrag av Metro.

– Det är väldigt olyckligt om man inte sparar till sin pension, säger Elisabeth Hedmark, privatekonom på Länsförsäkringar.

Hela 39 procent svarar i studien att de inte sparar något alls medan 18 procent uppger att de lägger undan upp till 500 kronor i månaden. Tre procent av de tillfrågade svarar att de sparar 5000 kronor eller mer per månad till sin pension.

– Jag hoppas verkligen inte att man glömmer bort vikten av att pensionsspara. Det har blivit ännu viktigare nu än vad det var tidigare. Vi måste förstå att pensionen kommer att bli lägre och framför allt för den yngre generationen och ett eget pensionssparande är därför nödvändigt för de flesta.

Även om du får tjänstepension behöver de flesta också spara privat, menar Hedmark och understryker att det är viktigt redan som ung att man har en tjänstepension på sin arbetsplats. Hon anser att det är lika viktigt att prata om sin tjänstepension som sin lön.

När ska jag börja pensionsspara?

– Jag tycker att man ska börja när man har en regelbunden inkomst. Om man har sitt första arbete och en ekonomi som tillåter att man sätter av en summa till sitt pensionssparande, säger Elisabeth Hedmark.

Som en tumregel tycker hon att man kan ta tio procent av sin lön för att spara. En del av det bör sättas av för pensionen, kanske tre till fem procent beroende på ålder och övrig ekonomi. Men ofta kan man spara mer än vad man tror.

pil
Allt du behöver veta om pensionssparande

Det viktigaste är att du inte sparar på ett sparkonto om du har flera år kvar till din pension. Istället ska du spara i aktier eller fonder, gärna på ett investeringssparkonto, ISK, för att få bättre möjlighet till högre avkastning.

Glöm bort pengarna så du inte frestas att använda dem till något annat.

Det vanligaste felet många gör är att inte ta reda på var man har placerat sina pengar.

Se över var du har dina pengar sparade en gång per år och placera om dem vid behov. Kontrollera premiepension, tjänstepension och privatsparande.

Planera din ekonomi regelbundet och fundera om du kan höja beloppet som du lägger undan. Under vissa perioder kan det vara nödvändigt att sänka.

Är man nybörjare kan man börja med att spara i aktiefonder istället för i enskilda aktier.

I det orangea kuvertet som du får varje år står det vad du beräknas få i den statliga pensionen, det kallas för den allmänna pensionen. Den består av två delar, inkomstpension och premiepension. Den allmänna pensionen är grunden till vad du får i pension. Den baseras på hur mycket du arbetat och vilken lön du har haft under ditt yrkesverksamma liv.

Varje år du har inkomst som du betalar inkomstskatt för, noteras det en pensionsrätt till din inkomstpension hos Pensionsmyndigheten. Pensionsrätten räknas upp varje år baserat på den gensomsnittliga löneutvecklingen i Sverige.

En mindre del sätts även av till din premiepension baserat på din inkomst varje år. Men till skillnad från inkomstpensionen ska du välja vilka fonder du vill att pengarna ska investeras i. Du kan ha max fem fonder. Det är dock inte samma sak som att spara privat i ett investeringssparkonto, ISK. Premiepensionen en del av den statliga pensionen.

Har man arbetat väldigt lite eller inget alls kan man få garantipension. Den varierar beroende på om man är ogift eller inte, men den är cirka 8 000 kronor i månaden. Dock krävs det att du har bott i Sverige under 40 år  för att få full garantipension.

Utöver den statliga pensionen får du även tjänstepension om du har arbetat i ett företag som betalat in det till dig. Den kommer att betyda mycket för hur mycket du totalt kommer att få i pension.

Källa: Källa: Elisabeth Hedmark, privatekonom på Länsförsäkringar

pil
Information om undersökningen

Undersökningen är genomförd i YouGovs onlinepanel under perioden 11‐15 augusti 2017. 1526 personer har genomfört undersökningen.

Målgrupp är kvinnor och män från 18 år och uppåt. Urvalet är representativt för den svenska befolkningen för kön, ålder, region och senaste riksdagsval.

YouGovs onlinepanel i Sverige bestående av 60 000 förrekryterade kvinnor och män i åldrarna 18+ som vill delta i undersökningar. Panelen är en så kallad accesspanel.

klar

Artikellänk är kopierad

David Ohlsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro