ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Undersökning: Så få fotgängare bär reflex

Fredrik Samuelson · 8 Nov 2018
Uppdaterad 9 Nov 2018
Motormännens lokalklubbar har gjort stickprovskontroller på några orter i landet.

Motormännens lokalklubbar har gjort stickprovskontroller på några orter i landet. Foto: Motormännens riksförbund


Kvällarna blir allt mörkare. Men i snitt bär endast åtta procent av gångtrafikanterna reflexer. Det menar branschorganisationen Motormännen i en undersökning.

klar

Artikellänk är kopierad

Endast 23 procent av barn upp till 12 år bär reflex. Bland tonåringar är det sex procent, bland pensionärer nio procent och bland vuxna sju procent.

I snitt bär åtta procent av gångtrafikanterna reflexer, enligt stickprovskontroller som Motormännens lokalklubbar har gjort på några orter i landet.

– En ökad användning av reflexer vinner alla på. Vare sig man går, cyklar, åker kollektivt eller kör bil vill man färdas säkert i trafiken, säger Heléne Lilja, kommunikationschef på Motormännens Riksförbund, i ett pressmeddelande.

Många påkörningsolyckor

40 procent av de fall där gångtrafikanter skadas sker i påkörningsolyckor mellan november och februari – och 57 procent av de drabbade är kvinnor, enligt Transportstyrelsen. 40 procent av olyckor med skadade fotgängare har inträffat på eller i närheten av ett övergångsställe.

– Trots allt ljus i städer är det ofta svårare att upptäcka en gående i stadsmiljö. Som gående ska man också tänka på att ta hänsyn till avståndet och hastigheten hos de fordon som närmar sig när man ska gå över ett övergångsställe, säger Khabat Amin, statistiker på Transportstyrelsen, i ett pressmeddelande.

”En billig försäkring”

En mörkklädd person utan reflexer syns först på 20 till 30 meter avstånd från en bil med halvljus. Med bra reflexer kan en person upptäckas på cirka 125 meters håll, enligt Motormännen.

– Att bära reflex är en billig försäkring för att minska risken att bli påkörd. Det gäller både gående och cyklister. Som bilförare är det också viktigt att vara extra uppmärksam på övriga trafikanter när det är mörkt ute, säger Khabat Amin i pressmeddelandet.

Så kan en reflex rädda ditt liv.

pil
Tips för att synas i trafiken

Bära reflexväst, reflex eller en tänd lampa nu när det är mörkt en stor del av dygnet.

Reflexen syns bäst i rörelse, antingen genom att ha den/de hängande eller långt ner på ben och armar för att vara synliga från olika håll.

Reflexer håller inte hur länge som helst, en repig reflex har sämre reflexförmåga än en repfri.

Källa: Källa: Transportstyrelsen

klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Samuelson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro