ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Undersökning: Varannan svensk vill inte att Sverige tar hem IS-anhängares barn

Jesper Lindqvist · 24 Mar 2019
Uppdaterad 24 Mar 2019
En ny undersökning från Yougov visar att mer än varannan person inte vill att Sverige ska hjälpa barn till svenska IS-resenärer att återvända hem.

En ny undersökning från Yougov visar att mer än varannan person inte vill att Sverige ska hjälpa barn till svenska IS-resenärer att återvända hem. Foto: Magnus Wennman/Aftonbladet/TT


Mer än varannan person tycker inte att Sverige ska hjälpa till att få hem barn till IS-anhängare. Det visar en undersökning från Yougov, som belyser en fråga som nu gäckar svenska myndigheter. "Jag tror det grundar sig i en folklig ilska över uteblivna straff för IS-anhängare", säger terrorforskaren Magnus Ranstorp.

klar

Artikellänk är kopierad

I undersökningen har de svarande fått frågan: ”Tycker du eller tycker du inte att Sverige borde hjälpa till att ta hem barn till svenska IS-anhängare?”

54 procent har svarat att de inte tycker att Sverige borde hjälpa till att ta hem barnen, samtidigt som 23 procent svarar ”ja” på samma fråga.

Ola Mattsson, Sverigechef på Rädda Barnen, har tidigare krävt att svenska myndigheter agerar för att få hem barnen från framför allt Syrien.

– Vi har varnat för det här och att barn kommer dö av den här situationen. Vi menar att Sverige har skyldighet enligt barnkonventionen att möjliggöra för de här barnen att komma hem, sade han i en tidigare intervju med Metro.

”Regeringen sitter i en rävsax”

Att mer än varannan person anser att Sverige inte ska agera för att få hem barnen är något som överraskar terrorforskaren Magnus Ranstorp. Han pekar på att det rör sig om barn som inte kommer att få det lätt, oavsett om de får hjälp hem eller inte.

– Jag trodde nog ändå att en majoritet skulle värna om barnens intressen, de har ju inte bett om att dras in i den här konflikten, säger han.

Det faktum att så många sätter sig emot hjälpen tror Magnus Ranstorp grundar sig i en folklig ilska – människor är upprörda över att regeringen inte har fått en lagstiftning på plats som riktar sig mot IS-återvändare. Detta visar sig även i undersökningen från Yougov, där sex av tio menar att Sverige har hanterat problemet med IS-återvändare ”mycket dåligt” eller ”dåligt”.

– Regeringen sitter nu i en riktig rävsax, man vill inte öppna upp Pandoras ask genom att börja försöka få hem vissa individer. Det skulle kunna leda till ännu mer kritik. Därför säger man helt enkelt nej till alla. Jag tror dock att det kan finnas rent humanitära skäl att ändå försöka. De riktigt unga barnen behöver inte växa upp och bli extremister om man agerar rätt, säger Magnus Ranstorp.

”Lättare att få hem Skråmos barn”

Men situationerna är inte desamma för alla svenska barn som nu befinner sig i Syrien.

Magnus Ranstorp berättar att han har varit i kontakt med familjen till den ökände IS-anhängaren Michael Skråmo, som nu uppges vara död. Även Skråmos fru ska vara död, vilket ger myndigheterna ännu större möjligheter att få hem barnen.

– Deras sju barn har ingen vuxen kring sig och de är alla under tio år gamla. I sådana fall handlar det egentligen bara om praktikaliteter och en politisk vilja. Det blir svårare om du till exempel har en mamma som vägrar separeras från sitt barn. I ett sådant fall kan det vara svårt att ens få hem barn och föräldrar tillsammans, eftersom föräldrarna vet att socialtjänsten kan komma att tvångsomhänderta barnen i Sverige, säger Magnus Ranstorp.

8 av 10 vill se fråntagna medborgarskap

Undersökningen från Yougov visar även att 54 procent anser misstänkta IS-terrorister borde ställas inför rätta i en internationell tribunal.

Uppfattningen har förespråkats av såväl regeringen som flera forskare, men idén har även kritiserats eftersom man inte definierat hur en sådan skulle se ut. Framför allt har det handlat om svårigheterna för världens stormakter att komma överens i FN:s säkerhetsråd, och att den internationella brottmålsdomstolen (ICC) inte är anpassad för sådana tribunaler.

– Vid ICC utreder man krigsförbrytelser, brott mot mänskligheten och folkmord. Samröre med en terrororganisation är inget brott enligt domstolens stadgar, sade Mark Klamberg, docent i folkrätt vid Stockholms universitet, till Metro tidigare i mars.

82 procent av de som har svarat menar även att IS-anhängare som har dubbla medborgarskap borde bli fråntagna sitt svenska medborgarskap.

pil
Hur borde rättsprocessen gällande svenska IS-anhängare som misstänks för brott se ut?

De borde ställas inför rätta i landet där de misstänks för brott – 31%De borde ställas inför rätta i en internationell tribunal/domstol – 54%De borde ställas inför rätta i Sverige – 5%Vet ej – 9%

Källa: Källa: Yougov

pil
Tycker du eller tycker du inte att de IS-anhängare som har dubbla medborgarskap ska bli fråntagna sitt svenska medborgarskap?

Ja, det tycker jag – 82%Nej, det tycker jag inte – 8%Vet ej – 10%

Källa: Källa: Yougov

pil
Tycker du eller tycker du inte att Sverige borde hjälpa till att ta hem barn till svenska IS-anhängare?

Ja, det tycker jag – 23%Nej, det tycker jag inte – 54%Vet ej – 23%

Källa: Källa: Yougov

pil
Hur tycker du att Sverige har hanterat de svenska IS-återvändarna hittills?

Mycket dåligt – 41%Ganska dåligt – 19%Varken bra eller dåligt – 16%Ganska bra – 3%Mycket bra – 0%Vet ej – 20%

Källa: Källa: Yougov

klar

Artikellänk är kopierad

Jesper Lindqvist
Jesper Lindqvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro