ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Undertexter.se vädjar om hjälp efter razzian

Gustaf Eriksson · 11 Jul 2013
Uppdaterad 11 Jul 2013

Datorer och servrar beslagtogs i razzian mot undertexter.se. Nu ligger sajten nere, och företrädare vädjar om ekonomisk hjälp. Samtidigt finns det tveksamheter om verksamheten verkligen är olaglig. – Det är inte säkert att det är ett intrång, säger upphovsrättsexperten Sanna Wolk.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Scanpix

På tisdagsmorgonen slog polisen till mot adresser i Helsingborg och Stockholm. Målet var undertexter.se, som sprider hemgjorda undertexter till tv-serier och filmer. Servrar och datorer togs i beslag. En man är misstänkt för brott mot upphovsrätten. 

Nu vädjar sajtens grundare om ekonomisk hjälp.  "Vi på Undertexter.se har länge tvekat om vi ska fråga efter donationer eftersom det inte ligger i vår natyr att förknippa undertexter med pengar. Vi driver Undertexter.se ideellt och har inga avsikter att bli rika på det. Men nu har vi inga andra alternativ. Vi har fått veta att vi varken kommer få tillbaka våra servers eller datorer dom kommande månaderna", skriver grundaren på sajtens Facebook-sida. 

Enligt grundaren behöver undertexter.se 150 000 kronor för att sajten ska kunna drivas vidare. Piratpartiets ungdomsförbund, Ung Pirat, kommer ha tillgång till bankkontot för att kontrollera att rätt summa kommit in.  – Det är alltid bra att ha en tredje part som kan hålla koll, säger Ung Pirats ordförande Gustav Nipe.

Samtidigt startar undertexter.se en fildelarfond där alla som skänker minst 150 kronor blir medlemmar.  Fonden ska vara till för "svenska folket", enligt grundaren. Men några närmare omständigheter är inte kända. Det verkar dock finnas likheter med Ung Pirats fildelningsförsäkring, som Metro tidigare rapporterat om.

Fildelningsåklagaren Fredrik Ingblad menar att undertexter.se begår brott när sajten sprider egenproducerade undertexter på nätet. Men Sanna Wolk, docent i civilrätt vid Uppsala universitet och expert på upphovsrätt, anser inte att det är säkert.  – Kärnan är om texterna är att räkna som självständiga verk eller rena översättningar. Om de följer manus så är det ett upphovsrättsintrång att sprida dem utan tillstånd, men om de är egna verk är det inte det.  

Frågan om vad som krävs för att något ska räknas som ett fristående verk har inte prövats rättsligt. – Det är svårt att säga var den exakta gränsen går. Man får pröva varje text för sig och göra en bedömning, säger Sanna Wolk. 

Tillslaget är det första i Sverige som inriktats mot spridning av undertexter. Det är Rättighetsalliansen, tidigare Antipiratbyrån, som polisanmält undertexter.se. Sanna Wolk anser att prioriteringen är märklig. – Undertexter.se representerar en form av Youtube-anda som utvecklats till något nytt. Det går inte att stoppa. Jag förstår inte vilken nytta en sådan här rättslig process gör i förlängningen. Det kostar samhället massor av pengar, ger mängder av badwill och innebär lidande för enskilda, säger hon. – Industrin borde i stället arbeta med att hitta nya sätt att ta betalt. Jag förstår inte varför man inriktar sig på detta, det gynnar inte någon. 

Rättighetsalliansen är dock av en annan åsikt.   – De bryter mot upphovsrättslagen. En text är också ett verk. Precis som en bok så är det ett verk, säger juristen Henrik Pontén till Aftonbladet.

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Eriksson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro