ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Undvik appen om du vill klara dig undan lavinen

Tobias Sahlén · 26 Feb 2014
Uppdaterad 26 Feb 2014

Naturvårdsverket går ut och varnar för appar som ska hålla sportlovsfirare medvetna om lavinfarorna i fjällen. En ny studie visar att tekniken har allvarliga brister och inte kan ersätta den konventionella lavinsäkerhetsutrusningen.

klar

Artikellänk är kopierad

Appar i telefonen kan inte ersätta vanliga lavinsäkerhetsutrustning, varnar Naturvårdsverket.
Appar i telefonen kan inte ersätta vanliga lavinsäkerhetsutrustning, varnar Naturvårdsverket.Foto: Mats Lennartson/TT

I takt med att skidutrustningen utvecklas och offpiståkningen blir mer vanlig vill Naturvårdsverket varna för lavinapparna.

– Många förlitar sig på sin smartphone i vardagen och den kan vara till hjälp även i fjällen. Men den kan inte ersätta riktiga lavinsändare, säger Per-Olov Wikberg, samordnare på Fjällsäkerhetsrådet vid Naturvårdsverket.

Det är Åre Lavincenter och skidåkarsajten Freeride.se som har genomfört en studie där två lavinappar har testats. Och apparna visade sig ha allvarliga brister. Till exempel så är de inte är kompitabla med varandra eller med tradtionella lavinsändare. Dessutom har appens signal en betydligt sämre precision jämfört med riktiga lavinsändare och de fungerar även dåligt i kyla och drar mycket batteri.

Enligt Naturvårdsverket handlar lavinsäkerhetet handlar i stället om erfarenet och kunskap och enligt dem kan ingen utrusning kan ersätta det egna omödet.

klar

Artikellänk är kopierad

Tobias Sahlén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro