ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Undvik bakmisstagen – blöt ner din saffran för extra schvung

Julia Kimell · 1 Dec 2015
Uppdaterad 6 Dec 2015
Matskribenten Johan Hedberg älskar saffran. Även i mat – året om. För att lyckas extra bra i köket tipsar han om att köpa hela saffranspistiller för att mortla dem med socker.

Matskribenten Johan Hedberg älskar saffran. Även i mat – året om. För att lyckas extra bra i köket tipsar han om att köpa hela saffranspistiller för att mortla dem med socker. Foto:  Leif R Jansson/TT/Ulrika Ekblom/Erik Mårtensson/TT


Nyckeln till ett lyckat saffransbak är att använda hela saffranspistiller, att lösa upp den i vätska eller att marinera den. Och att absolut inte hälla ner den direkt i degen. Metro har pratat med matskribenten, tillika saffransexperten Johan Hedberg.

klar

Artikellänk är kopierad

Till jul är saffran en av våra populäraste kryddor och många butiker lockar med specialpris på denna dyrgrip. Det allra bästa sättet att locka fram både smak och färg – det är att köpa hela saffranspistiller för att mortla själv. Fråga i kassan på din butik, kilopriset är troligen detsamma.

– Färdigmalen saffran har tappat en del av sina naturliga dofter och aromer, men genom att marinera den i en skvätt alkohol löses de upp ordentligt. Det blir en helt annan skjuts, tipsar Johan Hedberg som driver en matblogg.

►LÄS MER: Så gör du din egen glögg till julhelgen

Det andra sättet att framhäva sin saffran är att mortla den med en nypa strösocker, för att sedan hälla ner i degvätskan. – Det är superviktigt att inte hälla ner sin saffran direkt i degen utan att lösa upp den i vätska innan. Så mycket smak går förlorad då, och vem vill inte gå från alldaglig till något med hög imponansfaktor?

Sedan spelar det enligt Johan Hedberg ingen större roll om man köper saffran från något lågprismärke jämfört med ett fint. Men på marknader utomlands kan man bli lurad, varnar han. –Verkar priset alldeles för bra för att vara sant, är det troligen en bluff. Det finns till exempel en färgtistel som heter safflor, som är lik saffran men den doftar inte lika mycket.

►LÄS MER: Provensalsk fisk- och skaldjursgryta

Johan Hedberg slår ett slag för att använda den magiska kryddan året runt, och att alltid tillsätta 50 procent extra saffran i receptet. Det kan sällan bli för mycket av det brandgula guldet. – Många recept är så snålt tilltagna, något gram extra imponerar och är helt klart värt det. Gör dina lussekatter med rumstempererat smör! För om du har flytande blir degen för lös och du tvingas ta mer mjöl. När det stelnar inser du att du tagit för mycket. Gör ordentliga bullar som du kan njuta av, eller min absoluta favorit: saffransbiscotti, så sjukligt gott! Eller fisksoppa med saffran i. Helt gudomligt.

klar

Artikellänk är kopierad

Julia Kimell
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro