ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ung man tog sitt liv – live på internet

Anders Göransson · 12 Okt 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011
Utanför den unge mannens hus samlades i går ljus och blommor.

Utanför den unge mannens hus samlades i går ljus och blommor. Foto: Henry Lundholm


klar

Artikellänk är kopierad

Ung man tog sitt liv framför webbkameran. Chockade internetanvändare följde dramat. Polisen fick tipset för sent. Tre självmord varje dag i Sverige.

En ung man från Södertäljetrakten tog i går sitt liv, och han gjorde det inför ögonen på ett stort antal internetanvändare.

I en tråd på forumet Flashback berättade han att han tänkte hänga sig. Därefter sände han hela skeendet i realtid – en bild varannan sekund – via en webbkamera.

Några av de sista bilderna visar hur en polis­man kommer in i rummet och tar hand om den livlöse mannen.– Vi fick ett tips från allmänheten och var där inom 20 minuter. Vår patrull utförde hjärt- och lungräddning tills ambulansen kom fram och han konstaterades avliden. Det är en oerhört tragisk händelse, säger Lotta Thyni, informationsansvarig på Södertäljepolisen.

Mannen startade tråden klockan 11.51 och berättade direkt om sina avsikter att begå självmord. Senare skriver han att han är överdrivet sårbar känslomässigt, och är ensam på grund av sin dåliga sociala förmåga.

Det tragiska dramat följdes av ett stort antal personer, och många skickade in egna kommentarer. Somliga försökte övertala honom att ändra sig. Andra ägnade sig åt att diskutera självmordsmetoder.Någon utmanar honom: ”Du kommer aldrig att våga, du är för feg.”

Klockan 13.44 nådde informationen Södertäljepolisen. Men tipset kom för sent. Sannolikt var det få som trodde att mannen menade allvar.– Men om det fanns personer som kände till att det fanns en människa som kände livsleda, och inte agerade, så är det otroligt beklagligt, säger Lotta Thyni.

Gergö Hadlaczky.
Gergö Hadlaczky.

Hot ska alltid tas på allvar

Hot om självmord ska alltid tas på allvar – även om de framförs på internet.– Det finns en anledning till att en person skriver så här på nätet, eller säger det till en vän eller familjemedlem. Den här person mår inte bra och man bör slå larm omedelbart, säger Gergö Hadlaczky, forskare på Nasp, Nationell prevention av suicid och psykisk ohälsa vid Karolinska institutet.

I en allvarlig situation är det ytterst viktigt att man inte lämnar personen ensam.– Har man inte själv möjlighet att stanna med personen så får man försöka ordna så att någon annan gör det. Det handlar om att hålla den här personen vid liv – precis som vid en hjärtinfarkt.

Enligt Gergö Hadlaczky ska man absolut inte använda hot eller försöka framkalla skuldkänslor som ett sätt att stoppa självmordet – utan diskutera, lyssna och undvika att vara dömande.– Det är också viktigt att man inte lovar den här personen att inte berätta om självmordstankarna för någon. Låt i stället den här personen vara med och bestämma vem eller vilka man ska prata med.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro