ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Unga byggjobbare olycksdrabbade

Thomas Eriksson/TT · 27 Apr 2012
Uppdaterad 27 Apr 2012

Varje månad omkommer i snitt en byggnadsarbetare i en olycka på sin arbetsplats.

klar

Artikellänk är kopierad

Varje månad omkommer i snitt en byggnadsarbetare i en olycka på sin arbetsplats. Felaktiga attityder och dålig utbildning gör byggsektorn till en av landets farligaste.

Under 2008–2011 omkom sammanlagt 50 personer i olyckor på byggarbetsplatser. 

Varje månad skadas också i genomsnitt 15 unga arbetare så allvarligt att de tvingas till mer än två veckors sjukfrånvaro. 

Av de närmare 6 000 byggnadsarbetare som drabbades av en sådan allvarlig olycka under perioden var 12 procent under 25 år, en klart större andel än gruppen motsvarar inom byggbranschen.

– Det är skrämmande att så många unga drabbas, säger Håkan Olsson, avdelningschef vid Arbetsmiljöverket.

– Vi ser att man vill visa att man klarar av att göra vissa moment som kanske är riskfyllda. Man tar chanser i allt för stor omfattning mot vad man kanske gör i andra branscher, säger Olsson.

Arbetsmiljöverket håller på med en nationell tillsyn där 4 700 inspektioner hittills har genomförts. 

Arbetsgivarorganisationen Sveriges Byggindustrier är medveten om problemen och ska just starta ett säkerhetsarbete kallat Säker arbetsplats.

– Vi tycker att en olycka är en för mycket. Det finns lagar och regler, det finns skyddsutrustning, så det handlar väldigt mycket om attityden att varje person tänker på sin egenkontroll, säger Sveriges Byggindustriers vd Ola Månsson.

klar

Artikellänk är kopierad

Thomas Eriksson/TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro