ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Unga får skador av sitt sms:ande

Johanna Ohlson · 17 Jun 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
Sandra Pousette och Linda Landgren sms:ar inte jättemycket. Det brukar bli ungefär fem sms om dagen. Men de använder alltid två tummar när de sms:ar ändå. – De kommer automatiskt, det är inget jag tänker på, säger Linda.

Sandra Pousette och Linda Landgren sms:ar inte jättemycket. Det brukar bli ungefär fem sms om dagen. Men de använder alltid två tummar när de sms:ar ändå. – De kommer automatiskt, det är inget jag tänker på, säger Linda. Foto: Christina Blom


klar

Artikellänk är kopierad

Hundratusentals unga riskerar skador av sitt sms:ande. En ny studie från Sahlgrenska akademin visar att unga med muskelvärk använder fel sms-teknik. Böjd över telefonen, med bara en tumme igång och utan stöd för armarna. Det är det värsta sättet att sms:a. Om man ska tänka på kroppen. I en studie från Sahlgrenska visade det sig att de som har ont nacke, axlar och armar sms:ar just så.  – Vi såg en stor skillnad i arbetsteknik mellan de som har ont och de som inte har det. De som inte hade ont verkade mer medvetna om sin arbetssituation. Man kan misstänka att de som har ont inte lyssnar på sin kropps signaler, säger ergonomen Ewa Gustafsson som ligger bakom avhandlingen. Sahlgrenska har fått in flera patienter med skador av sms:ande. Exakt hur många som har problem i dag vet man inte. Men var tredje person mellan 19 och 25 år har värk i nacken, axlarna och armarna som de själva tror beror på dator- och mobilanvändning.– Sedan vi började studien har sms:andet ökat. Man stoppar dessutom in fler och fler funktioner i mobilen så vi använder det lilla tangentbordet allt mer, säger Ewa Gustafsson. Hur ofta man sms:ar påverkar risken att drabbas av skador. Den som bara skickar 5-10 sms om dagen behöver inte oroa sig. – Det är det repetitiva som kan ge skador. Tummen är inte konstruerad för den här typen av användande. Den är ett greppverktyg.

klar

Artikellänk är kopierad

Johanna Ohlson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro