ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Unga jagas av inkasso för obetalda skolfoton

Andréas Jelvefors · 13 Mar 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

Trots att föräldrarna skriver på beställningen drabbas barnen

klar

Artikellänk är kopierad

SKULDER. Tusentals svenska skolbarn har under de senaste åren hamnat i kronofogdens register på grund av obetalda skolfoton. Trots att föräldrar i regel måste skriva på beställningen är det barnet som vid obetald räkning jagas av inkassobolag, och i slutändan av kronofogden. – Vi känner till problemet och tycker inte det är rätt att barn drabbas. Men med nuvarande regler är det inte så mycket man kan göra åt det, säger Caroline Chatton, enhetschef vid kronofogdemyndigheten i Luleå.

Flertalet skolfotoföretag som inte får betalt av elever anlitar Alectum Inkasso. Bolaget har under det senaste året fått in cirka 50 000 ärenden där kunden vill få skulder för just skolfoton indrivna. Samtliga gäller omyndiga barn ända ner på lågstadienivå.– Det skapar badwill att kräva pengar av barn. Därför går vi i första hand på föräldrarna och säger att det är dags att de reder upp det här så att deras barn inte får problem när de blir myndiga. Men finns både barnets och målsmans namnteckning, vilket det oftast gör, så måste vi faktiskt gå på barnet också. Det är ju barnet som har ingått köpavtalet, fast med målsmans godkännande, säger Peter Hellman, biträdande inkassochef på Alectum Inkasso.– 30 procent av de ärenden som rör skolfoton lyckas vi inte driva in. För att hålla skulden vid liv och kunna begära utmätning skickar vi därför ärendet vidare till kronofogden när barnet fyllt 18, säger Peter Hellman.

När det gått så långt brukar skulden, enligt kronofogdemyndigheten, bli betald. Annars väntar utmätning.

klar

Artikellänk är kopierad

Andréas Jelvefors
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro