ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Unga kvinnor i kapp om tre år

Josefin Svenberg · 13 Okt 2011
Uppdaterad 13 Okt 2011
Sandra Larsson, 24, och Ammy Jam, 24, hoppas få samma lön som sina manliga studiekamrater när de har tagit examen från Handelshögskolan i Stockholm.

Sandra Larsson, 24, och Ammy Jam, 24, hoppas få samma lön som sina manliga studiekamrater när de har tagit examen från Handelshögskolan i Stockholm. Foto: Klara Leo


Unga kvinnor på väg hämta in ­löne­­skillnaden gentemot unga män. Gapet minskar fortast i Stockholm. Kommer dröja längre i övriga landet.

klar

Artikellänk är kopierad

Lönegapet mellan kvinnor och män är på väg att försvinna. Om trenden sedan 1990 håller i sig kommer heltidsarbetande kvinnor i åldern 20–29 år i Stockholms län ha samma medianinkomst som män i samma ålder år 2021, enligt en färsk rapport från Svenskt Näringsliv.

Sett till hela landet förväntas de unga kvinnorna komma ifatt först år 2035. – Stockholm har dragit ifrån, särskilt de senaste åren. Om man gör en utvecklingskurva på trenden för de senaste fem åren kan de unga kvinnorna i Stockholm vara ifatt redan om tre år, säger Stefan Fölster, chefekonom på Svenskt Näringsliv. De andra stora städerna i Sverige är mer lika övriga landet och där kommer det att dröja längre.

En amerikansk studie ­visar att de unga kvinnorna redan tjänar mer än männen i 147 av USA:s 150 största städer. Så här förklarar Stefan Fölster att Sverige inte har kommit lika långt som USA: – Hela utvecklingen är parallell till att kvinnor har börjat gå om män i utbildning, både i Sverige och resten av världen. Men utbildningspremien – det vill säga att livsinkomsten ökar för den som klarar en universitetsutbildning – är hela 15 gånger högre i USA än i Sverige. Det beror bland annat på att individuell lönebildning har slagit igenom mindre i Sverige och att marginalskatterna är höga, säger Stefan Fölster.

”Självklart ska vi ha samma lön”

Sandra Larsson, 24, har en kandidatexamen i företagsekonomi och går nu masterprogrammet på Handelshögskolan i Stockholm. – Det är en mansdominerad bransch, men jag hoppas få samma lön som män med samma utbildning. Vi har samma kunskap, pluggar lika hårt och tar likadana studielån – självklart ska vi ha samma lön. Egentligen känns det konstigt med löneskillnader år 2011, säger Sandra.

klar

Artikellänk är kopierad

Josefin Svenberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro