ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Unga kvinnor lockas med "diamanter och champagne" – för att bli sugarbabies

Linnea Bergman, Johan Wikén · 6 Sep 2017
Uppdaterad 21 Sep 2017

Hej studenter! 0,- i studielån? Dejta en sugar daddy”. Reklamskylten med det kontroversiella budskapet har väckt starka reaktioner den senaste tiden. Vi har granskat sajten bakom budskapet – och kan visa en verklighet där unga kvinnor lockas till att sälja sex.

klar

Artikellänk är kopierad

Vår reporter skapade en fejkprofil på sajten – och fick erbjudande om sex mot betalning.

Den nylanserade sajten Rich meet beautiful beskriver sig som en mötesplats för sugardaddies och sugarbabies. Med andra ord: rika äldre män som ska skämma bort unga vackra kvinnor.

Enligt sajten öppnar ett förhållande med en sugardaddy upp dörrarna till ”en värld av diamanter, champagne och shoppingrundor”. Kunderna ska enligt sajten vara ”väldigt nöjda”.

Men när vi pratar med kvinnor som testat på sugardejting målas en annan verklighet upp. En verklighet där unga kvinnor i behov av snabba pengar pressas till sex och mår psykiskt dåligt.

Trots att sajten skriver att de har professionella administratörer som manuellt verifierar alla profiler som skapas lyckas vi enkelt skapa en profil under falskt namn. Inom kort får vi kontakt med flera män.

”Delar gärna härliga stunder med dig! Du får gärna betalt de gånger vi ses”, skriver en man i 40-årsåldern följt av en flörtsmiley.

Vi frågar vad mannen, som bor i en av Sveriges absolut rikaste kommuner, menar och erbjudandet blir genast mer konkret:

”500 för oralsex. Kanske nån tusenlapp för att ligga”, skriver mannen och lockar även med hotell, middag och drinkar.

En skärmdump ur chatten med en man på sajten.
En skärmdump ur chatten med en man på sajten.

Kriminologen Nina Rung, som fram till alldeles nyligen jobbade med sexualbrott mot barn hos Stockholmspolisen, reagerade starkt på sajten.

– De balanserar på en oerhört tunn linje och jag skulle vilja testa den mot kopplerilagstiftningen. Moralen har gått bananas i det här fallet. Budskapet är att: har du en kropp som är ung och snygg så kan du få pengar mot att erbjuda sexuella tjänster, säger hon.

Även om Nina Rung inte tidigare stött på just Rich meet beautiful är sugardejting inte något nytt fenomen för henne.

– Vi har kommit i kontakt med den här sortens sidor i ett par år. Det handlar i många fall om vuxna män som köper sexuella handlingar av barn. När barnen skrivit att de är 16 eller 17 år så har männen blivit än mer peppade.

Nina Rung, kriminolog.
Nina Rung, kriminolog.

Enligt advokat Lena Feuk kan det vara svårt att bevisa huruvida sajten ägnar sig åt brottslig verksamhet.

– Det är snubblande nära sexköp hela tiden. Men sajten säger inte att man måste betala för sex utan att det är trevligt att ha en rik partner, säger hon.

I de enskilda fallen kan det däremot finnas möjlighet att lagföra personer.

– Det är om man kan bevisa att det har förmedlats pengar för sexuella tjänster. Har man endast bjudit ut en person på middag eller köpt en klänning och haft flera dejter utan ersättning varje gång har jag svårt att tro att det kan bli betraktat som sexköp, säger Lena Feuk.

Sigurd Vedal, vd för Rich meet beautiful, slår ifrån sig kritiken. Han tycker inte att sugardejting kan likställas med sexköp och ser heller inga problem med deras reklamkampanj.

– Det är inget fel att använda sig av sex i marknadsföring. Och jag ser inte att den är diskriminerande eftersom vi även har kvinnor som är ”sugarmommies”.

Sigurd Vedal uppger att han inte känner till att sajten har använts av personer som vill köpa sex.

– Det är emot våra användarvillkor. Jag ska ta med mig det du berättar och prata med vårt team. Det ska inte hända, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Bergman
[email protected]
Johan Wikén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro