ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Unga långtidssjuka har psykiska besvär

Andreas Jelvefors · 13 Dec 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

JOBB Psykiska besvär är den vanligaste diagnosen för unga människor som slås ut från arbetsmarknaden. Nästan 5 000 skåningar i åldern 16 till 35 är just nu långtidssjukskrivna på grund av depressioner eller andra psykiska åkommor. Samtliga har varit sjukskrivna minst två månader, flertalet betydligt längre, visar siffror från Försäkringskassan (FK).

Myndighetens sjukfallskartläggning i oktober visar att 3 605 personer under 35 går sjukskrivna, 40 procent på grund av psykiska besvär. Psykiska diagnoser är ännu vanligare i den grupp som uppbär sjuk- eller aktivitets-ersättning, det vill säga den som gått sjukskrivna längre tid, ofta längre än ett år. Drygt 4 800 skåningar under 35 år har sådan ersättning. – Vi ser att 68 procent av alla med förtidspensionering som är under 29 har någon typ av psykisk sjukdom, säger Anders Heide Försäkringskonsult på FK Skåne.

Enligt honom drabbas unga arbetsföra i högre utsträckning av psykisk sjukdom än äldre. – Det kan handla om svårigheter att ta sig in på arbetsmarknaden. Har man dålig förankring och går mellan perioder av arbetslöshet och korta anställningar så kan det leda till psykiska besvär. Det kan också vara en spegling av att arbetsmarknaden i dag ställer högre krav på varje individ, säger Anders Heide.

FK och Region Skåne har under senare tid gjort flera riktade satsningar för att rehabilitera personer i denna grupp. Ett av projekten är Juventus med en tydlig målsättning att få ut personer med psykiska besvär på arbetsmarknaden.Flera har fått praktikplatser. – Det är bland annat personer med sociala fobier, ätstörningar och personlighetsstörningar. Några har medfödda sjukdomar som Aspergers syndrom, andra har fått problem senare i livet. Många har aldrig varit ute i arbetslivet på riktigt, säger Katja Nydahl.

klar

Artikellänk är kopierad

Andreas Jelvefors
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro