ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Unga lockas till offentlig sektor

Anna Andersson · 6 Mar 2012
Uppdaterad 6 Mar 2012
Robin Håkansson är lärare i matte och hemkunskap på Johannesskolan i Malmö. För honom var det alltid en självklarhet att börja jobba i en kommunal skola. 

Robin Håkansson är lärare i matte och hemkunskap på Johannesskolan i Malmö. För honom var det alltid en självklarhet att börja jobba i en kommunal skola.  Foto: Kinga Lezanska Sjölin


I takt med stora pensionsavgångar ratar unga de kommunala och statliga jobben. Nu lockar man genom kampanjer.

klar

Artikellänk är kopierad

Den offentliga sektorn står inför en omvälvande omstrukturering – fram till 2025 kommer nästan hälften av alla anställda att gå i pension. Totalt rör det sig om cirka 645 000 tjänster som kommer att bli lediga.

– Vi väntar oss stora åldersavgångar inom vård- och omsorgsyrken som kräver längre högskoleutbildning, som läkare och tandläkare, säger Marwin Nilsson, analytiker på Arbetsförmedlingen.

Men tillskottet av personal beräknas inte bli lika stort och problemet som många kommuner, landsting och statliga verk står inför är att de nyutbildade ratar den offentliga sektorn – framför allt på landsbygden.

Men även i storstäderna tros bristen på arbetskraft märkas, främst inom läraryrket.

I höstas startades den landsomfattande kampanjen För det vidare, som är ett tvåårsprojekt som Skolverket driver på uppdrag av regeringen. Hittills har man startat en webbplats med information om läraryrket samt lagt upp videor med kändisar som hyllar sina favoritlärare från skoltiden. Förhoppningen är att det ska inspirera unga att välja läraryrket.

– Det är för tidigt att säga om det gett någon verkan, nästa ansökningsdatum är 15 april. Men gensvaret har varit fantastiskt, säger Ann Charlotte Gunnarsson, informationschef på Skolverket.  

Något exakt mål på antal nyvärvade lärarstudenter finns dock inte.

– Nej, i dag ser det väldigt illa ut i antal ansökningar till lärarhögskolorna och vårt mål är att försöka vända den trenden, säger Gunnarsson.

LÄS MER: Robin, 29, valde att bli lärare

klar

Artikellänk är kopierad

Anna Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro