ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Unga män förser sina flickvänner med vapen

Johan Mårtensson Bornudd · 4 Maj 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
Jörgen Persson, tekniska roteln på Malmöpolisen, visar det vanligaste vapnet som beslagtas bland pistoler och revolver – en Zastava från forna Jugoslavien.

Jörgen Persson, tekniska roteln på Malmöpolisen, visar det vanligaste vapnet som beslagtas bland pistoler och revolver – en Zastava från forna Jugoslavien. Foto: Kinga Lezanska Sjölin


Ett 30-tal vapen beslagtas av Malmöpolisen – varje vecka

klar

Artikellänk är kopierad

Rädsla för bland annat våldtäkt gör att fler flickor i Malmö bär vapen.– Pojkvänner förser tjejer med till exempel tårgas, säger Ing-Louise Udén, kommissarie vid kriminaljouren i Malmö.Allt fler Malmöbor beväpnar sig. Numera tar Malmöpolisen ett trettiotal vapen i beslag – varje vecka. Många tonårspojkar har kniv på sig, och polisen ser nu också att flickor bär vapen på stan. Ofta är det flickornas rädsla för överfall som ligger bakom, enligt Ing-Louise Udén.– Det är en ständig ökning av vapen. Situationen är totalt annorlunda jämfört med när jag började som polis för 30 år sedan, säger hon.18-centimeters fällknivar är klart vanligast, enligt Ing-Louise Udén. Knivar, batonger, knogjärn och pilbågar räknas till så kallade gatustridsvapnen, och dessa utgör ungefär tre fjärdedelar av det totala vapenbeslaget.Enligt Erik Jansåker, chef för ungdomsroteln i Malmö, förekommer det att 12- och 13-åringar bär gatustridsvapen.Förra året tog Malmö-polisen sammanlagt 1 488 vapen i beslag. Hittills i år är siffran 518. Vapnen förvaras i polisens förråd tills domen faller. Därefter förverkas de, om de inte är stulna. I så fall försöker polisen spåra den rättmätiga ägaren.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Mårtensson Bornudd
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro