ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Unga män vill ge blod – men glömmer det

Peter Löwendahl · 9 Okt 2013
Uppdaterad 9 Okt 2013

Nio av tio unga män har funderat på att ge blod. Men det blir inte av för att de glömmer det – och är rädda.

klar

Artikellänk är kopierad

Arvid Peterson, 21, lyckades ta sig till blodcentralen och sjuksköterska Annelie Niklasson i går. Och det var inte första gången. Han har gett blod sedan en vecka efter att han fyllt 18. – Det finns ingen bra anledning att inte ge blod, man hjälper ju förhoppningsvis någon. Och man känner sig snäll, säger han.
Arvid Peterson, 21, lyckades ta sig till blodcentralen och sjuksköterska Annelie Niklasson i går. Och det var inte första gången. Han har gett blod sedan en vecka efter att han fyllt 18. – Det finns ingen bra anledning att inte ge blod, man hjälper ju förhoppningsvis någon. Och man känner sig snäll, säger han.Foto: Christina Blom

Komma ihåg att shoppa – det går bra. Minnas att ta en öl – ja, det klarar man också. Men när det kommer till att komma ihåg att man vill lämna blod, då går det inte lika lätt. En undersökning som presenteras i dag visar att 9 av 10 män mellan 18 och 30 år funderat på att bli blodgivare, men för många blir det aldrig av eftersom de helt enkelt glömmer bort det.

– Jag blev hemskt glad och överraskad över att det är så många unga män som har funderat på att bli blodgivare, för vi har flest kvinnor som anmäler sig, säger Ulrika Ljung, kommunikatör på Droppen Blodgivning Blodgivarrekrytering på Sahlgrenska i Göteborg.

Undersökningen, gjord av Carat på uppdrag av Sahlgrenska visar att fyra av tio glömmer bort att ge blod, var tredje känner obehag inför blodgivning, och var fjärde vet inte hur de ska gå till väga.

– Det undersökningen visar är att man behöver bli påmind. Och vårt fokus ska nog vara att rikta våra insatser där de unga finns.

Och det är inte så många som behöver bli bättre på att skriva upp i kalendern att de ska ge blod, eller övervinna sin rädsla för nålar. I dag ger ungefär 230 000 personer blod två gånger varje år. Det skulle räcka att runt 1 procent eller att cirka 50 000 av svenskarna som inte är blodgivare i åldern 18–60 år skulle kolla om de kan ge blod för att täcka behovet.

klar

Artikellänk är kopierad

Peter Löwendahl
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro