ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Unga med ätstörningar har fått en ny chans

· 19 Jan 2015
Uppdaterad 22 Dec 2016
I början av gymnasiet blev Maja Engström sjuk i anorexi och det dröjde tills hon var 21 år innan hon via privat öppenvård blev frisk. Hon tror att en friare vård skulle ha gett henne rätt hjälp tidigare.

I början av gymnasiet blev Maja Engström sjuk i anorexi och det dröjde tills hon var 21 år innan hon via privat öppenvård blev frisk. Hon tror att en friare vård skulle ha gett henne rätt hjälp tidigare. Foto: ANDERS WIKLUND/TT


klar

Artikellänk är kopierad

Sedan årsskiftet går det att söka öppen specialist­vård var som helst i landet. Ätstörningsklinikerna ser redan ett ökat intresse. En som vet hur viktigt det är med rätt typ av vård är Maja Engström, 29.

Den nya patientlagen gör det möjligt att söka öppen specialistvård i hela landet oavsett hemlandsting.För ätstörningspatienter är det en viktig förändring eftersom antalet special­kliniker är ojämnt fördelade, anser Hanna Kihlander, pressansvarig på Frisk och fri – riksföreningen mot ätstörningar.

– Det har varit stora regionala skillnader. Vissa delar har ingen specialvård överhuvudtaget, säger hon.Maja Engström från Norrköping är frisk i dag men fick kämpa länge för att få rätt vård. Hon blev sjuk i början på gymnasiet och kraschade under tredje året. Först var diagnosen anorexi men den övergick i ätstörning utan närmare specifikation (UNS).

Trots behandling inom psykiatrin dröjde det tills att hon var 21 år innan hon blev kvitt sina problem via privat öppenvård.

– Jag var rejält trött på sjukdomen då, säger Maja Engström.

Hon tror att en friare vård hade gjort att hon fått rätt hjälp tidigare. Under vård­perioden tillhörde Maja ­Engström Gotlands, Värmlands och Östergötlands landsting.

– Vad jag egentligen hade behövt var öppen dagvård men det fanns inte i mitt landsting. Hade jag haft möjlighet att söka till ett annat landsting då hade jag kanske gjort det.

Hanna Kihlander tror att fler nu kommer att söka specialistvård för sina ätstörningar.

– Men en oro är att det redan i dag är långa köer, vänte­tiderna kan bli ännu längre, säger hon.

Runt 130 000 personer har en diagnostiserad ätstörning i Sverige. Utmaningen är att komma åt mörker­talet.

– Det är fortfarande mycket skuld och skam. Särskilt hos killar och män och personer över 30. Det är en myt att det är en tonårstjejsjukdom, säger Hanna Kihlander.

klar

Artikellänk är kopierad

NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro