ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Unga nyanlända ska lära sig mer om sex och jämlikhet

Fredrik Samuelson · 26 Nov 2018
Uppdaterad 27 Nov 2018
Unga nyanlända ska få mer utbildning som rör ämnen som sex och relationer, berättar Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF.

Unga nyanlända ska få mer utbildning som rör ämnen som sex och relationer, berättar Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF. Foto: Alamy


Unga nyanlända har rätt att få kunskap om sex, kärlek och jämställdhet i Sverige. Det säger Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, som arrangerar en nationell utbildningsdag för personal från skolor, boenden och ungdomsmottagningar.

klar

Artikellänk är kopierad

MUCF påtalar att unga nyanlända – precis som svenska ungdomar – har rätt att lära sig om hälsa, sexualitet och jämställdhet.

Därför arrangerar myndigheten på torsdag en nationell utbildningsdag för personal från exempelvis skolor, fritidsverksamheter, boenden, HVB-hem och ungdomsmottagningar.

– Det är viktigt att utgå från ett rättighetsperspektiv när vi pratar med unga nyanlända om frågor som rör hälsa, sex och jämställdhet. Alla unga i Sverige har, oavsett bakgrund eller vilket språk de talar, rätt att få kunskap kring detta. Det kan handla om att du får veta att du bestämmer över din egen kropp, om var du ska vända dig om du mår dåligt eller hur du skaffar vänner, säger Lena Nyberg, generaldirektör för MUCF i ett pressmeddelande.

”Oavsett om du får stanna i Sverige eller inte”

Bland annat hålls föreläsningar om hedersrelaterat våld och förtryck, sexuellt våld, att möta hbtq-ungdomar i asylsystemet, könsstympning och trauman.

Personal från Socialstyrelsens kunskapscentrum för ensamkommande barn ska ta upp att allt fler ensamkommande asylsökande är flickor och att flera redan är gifta och placeras hos familjer som inte alltid utreds som andra familjehem.

MUCF presenterar även en uppdatering av sajten Youmo.se, som vänder sig till nyanlända där de på sex olika språk kan lära sig om bland annat hälsa, jämställdhet och sexuell hälsa.

– Oavsett om du får stanna i Sverige eller inte kan ingen ta ifrån dig kunskapen om din egen kropp, om relationer, jämställdhet och sex, säger Farhad Khaghani, verksamhetsansvarig på föreningen Noaks Ark Småland & Halland, i pressmeddelandet.

klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Samuelson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro