ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Unga oftast nyktra vid sin sexdebut

Josefin Svenberg · 27 Maj 2011
Uppdaterad 27 Maj 2011
19-åringarna Anton Johansson och Jesper Anderssons sexdebuter såg olika ut. – Jag var nykter, hade skydd och gjorde det med tjejen som jag var tillsammans med, säger Anton. – Jag var onykter och hade inget skydd första gången, säger Jesper.

19-åringarna Anton Johansson och Jesper Anderssons sexdebuter såg olika ut. – Jag var nykter, hade skydd och gjorde det med tjejen som jag var tillsammans med, säger Anton. – Jag var onykter och hade inget skydd första gången, säger Jesper. Foto: Ludvig Thunman


Nyktra, kära och med kondom. Så ser det ut när ungdomar sexdebuterar, enligt ny undersökning.

klar

Artikellänk är kopierad

16-åringar som är nyktra, kära och skyddade med kondom. Tro det eller ej, men så ser det ut när de flesta stockholmsungdomar har sex för allra första gången.

Åtminstone enligt en ny undersökning som Stockholms läns landsting presenterar i dag. – Det är en myt vi nu kan sticka hål på – att ungdomar alltid är onyktra och inte använder skydd när de har sex. Men vi som jobbar med det visste sedan tidigare att många ungdomar är seriösa och ansvarstagande, säger Gunilla Neves Ekman på Lafa, landstingets enhet för sexualitet och hälsa.

Enligt undersökningen är den genomsnittliga åldern för sexdebuten cirka 16–17 år. För en tredjedel av ungdomarna var den första sexpartnern någon som de haft en relation med i minst två månader.

Två tredjedelar av ungdomarna var nyktra vid debuten och en lika stor andel använde någon form av skydd.

Efter debuten sjunker användandet av skydd – cirka hälften av de unga stockholmarna använde skydd senast de hade samlag, varav 25 procent använde kondom. – Många har kanske en fast partner som de litar på. Men för att skydda sig mot könssjukdomar vid en tillfällig sexuell kontakt är det bästa att använda kondom, säger Gunilla Neves Ekman.

Siffrorna kommer från undersökningen UngKAB09, som fler än över 3 000 unga stockholmare har besvarat.

klar

Artikellänk är kopierad

Josefin Svenberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro