ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Unga protesterar mot bostadsbrist

Edvin Gepertz · 1 Nov 2011
Uppdaterad 1 Nov 2011
– Vi vill trycka på att det behöver byggas fler hyresrätter, säger Daniel Andersson och Fanny Edstam, som nu ”flyttar in” i Brunnsparken.

– Vi vill trycka på att det behöver byggas fler hyresrätter, säger Daniel Andersson och Fanny Edstam, som nu ”flyttar in” i Brunnsparken. Foto: Christina Blom


Unga utan eget boende uppe på nya rekordnivåer i Göteborg. I veckan flyttar unga till Brunnsparken i brist på bostäder.

klar

Artikellänk är kopierad

I väntan på eget boende plockar en grupp ungdomar med sig möbler och inredning och flyttar till Brunnsparken. – Vi vill trycka på att det behöver byggas fler hyresrätter. Det är vår lösning på problemet. Alla har inte råd att köpa sig en bostadsrätt, säger Fanny Edstam, ordförande i Revolutionär kommunistisk ungdom som står bakom inflyttningen. Enligt Hyresgästfören­ingen saknar 52 procent unga i Göteborgsregionen eget boende och 12 600 bor ofrivilligt kvar hemma. – Det är en enormt stor grupp unga vuxna som inte har eget boende, säger Lennart ­Sjö­stedt, bostads-politisk sekreterare, Hyresgästföreningen i Göteborg. Ulf Kamne (MP), ordförande i fastighetsnämnden, säger att finanskrisen påverkade bostadsbyggandet negativt och att stor inflyttning bidragit till tryck på bostadsmarknaden. – Det är ingen i kommunen som inte förstår det utan frågan är hur man löser det, säger han. Den rödgröna majoriteten har satt upp målet att 10 000 bostäder ska byggas till 2014. Målet för i år var 2 000 men enligt prognoserna kommer omkring 1 700 färdigställas. Ulf Kamne tvivlar inte på att det funnits efterfrågan för 20 000 bostäder men målen måste vara realistiska. – Det tråkiga svaret är att vi jobbar på det här men det tar lång tid, det är ganska tråkiga saker att säga till någon som söker bostad, säger han

Bostadsministern: Situationen är allvarlig

En undersökning från försäkringsbolaget If visar att unga drabbas av bristen på bostäder. Tolv procent av de svarande i åldrarna 18–29 år uppger att de tackat nej ­eller avstått från att söka jobb eller utbildning de ­senaste tre åren på grund av risk för bostadsbrist. – Många unga som vill utvecklas får inte möjlighet till detta, det är ju rent tragiskt, säger Daniel Claesson, pressansvarig på If. I nästan hälften av landets kommuner råder bostadsbrist, visade siffror från Boverket som presenterades i somras. Tre av fem svenskar bor i kommuner där det är ont om bostäder och högst tryck är det på storstäderna.  Bostadsminister Stefan Attefall (M) tycker att situationen är allvarlig. – Tyvärr blir jag inte förvånad, jag tror det indikerar exakt det som många upplever, säger han. Hur allvarlig är situationen? – Mycket allvarlig, och det påverkar människors vardag på ett direkt sätt. – Sve­rige har i många år legat efter när det gäller bostadsbyggande. Men det finns inga quickfix-lösningar.

klar

Artikellänk är kopierad

Edvin Gepertz
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro