ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Unga ska få lättare att låna till bostad

Jenny Sköld · 7 Jun 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Den som inte har ett fast arbete utan kanske är timvikarie eller projektanställd ska få hjälp av staten att låna pengar till första bostaden.

Redan efter 1 januari nästa år kan staten gå in med en kreditgaranti där banken garanteras att räntan på lånet blir betald – men bara för bostadslån upp till 1 miljon. Garantin ska löpa under en viss period, till exempel 5 år, enligt bostadsminister Mats Odell.

– Av allt att döma så är det här en win win-situation för alla faktiskt, säger Mats Odell till Sveriges Radios Ekoredaktion.

Men det är inte helt gratis. Enligt Ekot kommer låntagarna själva få betala reformen med 0.2 och 0,4 procent av det totala lånebeloppet – något som ändå är billigare än andra, alternativa lösningar, menar bostadsministern.

Enligt Finansdepartementets beräkningar finns det omkring 5000 personer varje år som skulle ha nytta av garantin.

Enligt en ny undersökning som hyresgästföreningen gjort bor i dag var fjärde person under 27 år i någon form av andrahandsboende.

klar

Artikellänk är kopierad

Jenny Sköld
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro