ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Unga snortar kakao – för en laglig kick

Sofia Clason · 6 Jul 2017
Uppdaterad 6 Jul 2017
Att snorta kakaoblandningen har blivit en ny trend i delar av USA.

Att snorta kakaoblandningen har blivit en ny trend i delar av USA. Foto: Maja Suslin/ TT


Att snorta kakao har blivit en ny trend i USA. Enligt Nick Anderson, skaparen bakom en av produkterna, känner man eufori och motivation när kakaon andas in genom näsan.

klar

Artikellänk är kopierad

Förutom kakao innehåller Nick Andersons produkt ”Coco Loko”-koffein, taurin och guarana, som vanligtvis används i energidrycker. Nick Anderson berättar att snortandet leder till en kick som varar mellan en halvtimme till en timme och får en att känna sig euforisk, men också motiverad till att få saker gjorda, skriver Metro US.

Det var först när Nick Anderson testade att snorta en liknande kakaoblandning, efter att ha hört om trenden från Europa, som han insåg att det fanns vinning i att utveckla sin egen version.

”Först trodde jag att det var en bluff, men sen testade jag och insåg att det här var framtiden”, har Nick Anderson sagt till The Washington Post.

Själv tar Nick Anderson ”Coco Loko” som ett alternativ till alkohol vid fest, innan en lång bilresa eller inför en festival. Produkten ska också vara populär bland unga på universitet i Atlanta och Houston.

Läkare är inte säkra på hur det påverkar hälsan att snorta kakaoblandningen än. Den innehåller inget som klassas olagligt, men enligt Andrew Lane, doktor och direktör på John Hopkins Sinus Centre, finns det inga studier om vad som händer när man andas in kakao genom näsan.

Men Andrew Lane tror inte att kakao-snortande kan leda till tyngre droganvändning.

”Om du håller på med droger kommer du troligen inte börja med choklad. Det här är definitivt bättre än att använda sig av en olaglig drog”, säger Lane till The Washington Post.

Däremot har hälsoeffekter av energidrycker studerats. Ämnena som finns i energidryck och i ”Coco Loko” kan höja blodtrycket och orsaka hjärtklappning. Enligt Andrew Lane skulle effekterna kunna förhöjas om ämnena snortas. Det kan även bli ett problem om kakaon täpper igen bihålorna, förklarar Lane vidare.

USA:s livsmedels- och läkemedelsmyndighet har inte bestämt hur produkten ska regleras än, men säger till The Washington Post att det hittills inte finns några planer på att förbjuda ”Coco Loko”.

klar

Artikellänk är kopierad

Sofia Clason
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro