ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Unga struntar i etiken – så länge det är billigt

Josefin Svenberg · 3 Maj 2012
Uppdaterad 3 Maj 2012
Unga struntar i etiken  – så länge det är billigt Moa Johansson, Julia Lind och Linnea Grind handlar en del second hand för miljöns skull. – Men annars tänker man inte så mycket innan. Jag brukar till exempel handla på H & M, men sedan får jag dåligt samvete efteråt, säger Linnea.

Unga struntar i etiken – så länge det är billigt Moa Johansson, Julia Lind och Linnea Grind handlar en del second hand för miljöns skull. – Men annars tänker man inte så mycket innan. Jag brukar till exempel handla på H & M, men sedan får jag dåligt samvete efteråt, säger Linnea. Foto: Andreas H Nilsson


Att få bra valuta för pengarna är nummer ett för unga när de väljer butiker att shoppa kläder och skor i. Det minst viktiga är att butiken tar ett samhällsansvar.

klar

Artikellänk är kopierad

När unga svenskar ska shoppa kläder och skor är det överlägset viktigaste att butiken ger bra valuta för pengarna. Näst viktigast är att det finns ett bra urval av produkter. Att butiken ger bra service har inte någon större betydelse för de flesta – och det minst viktiga är att butiken tar ett samhällsansvar, enligt en undersökning av tidningen Market.

– Unga skiljer sig alltså inte från befolkningen i stort när det gäller hur man värderar, säger David Jansson, analysansvarig på Market. 

Kompisarna Julia Lind, Moa Johansson och Linnea Grind är alla i 20-årsåldern och känner igen sig:

– Jag går in i de flesta butiker, kollar vad som finns och köper något om jag gillar det. Jag tänker aldrig innan på hur det påverkar miljön eller hur förhållandena är för dem som tillverkar kläderna. Men egentligen är det ju viktigt, säger Moa Johansson.

I en krönika om ungas shoppingvanor skriver David Jansson på Market även att ”dagens unga kommer att stänga många köpcentrum”.

– Ja, ungdomen kommer se till att utrymmet för fysiska butiker inte blir lika stort. De kommer tycka att det är helt naturligt att både förbereda och genomföra sin shopping online, säger Jansson.

klar

Artikellänk är kopierad

Josefin Svenberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro