ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Unga tvingas till kyrkan för att få mat

Johanna Engman · 5 Okt 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
Lauri Korhonen är föreståndare på Frälsningsarmén i Hornstull i Stockholm som varje vecka delar ut kassar med mat till dem som behöver.

Lauri Korhonen är föreståndare på Frälsningsarmén i Hornstull i Stockholm som varje vecka delar ut kassar med mat till dem som behöver. Foto: Linnea Svensson Arbab


Fler lever på välgörenhet i krisens spår

klar

Artikellänk är kopierad

Den ekonomiska krisen och inte minst a-kassans långa handläggningstider slår hårt mot många människor. I dag tvingas även ungdomar att söka hjälp av välgörenhetsorganisationer för att få mat på bordet. Många av dem som söker är mellan 20 och 25 år.– Man blir förvånad. Och de känner sig så otroligt handfallna, säger Karin Österby, diakon i Svenska kyrkan, Hässelby församling.I Hässelby församling har man bara det senaste halvåret märkt av en kraftig ökning av personer som behöver hjälp.– Det är alltifrån de som haft arbete, blivit arbetslösa och hamnat i en krissituation till personer som knuffats ur Försäkringskassan med deras nya hårdare regler. Det är väldigt många ensamstående som har det tufft, säger Karin Österby, Varje vecka delar Frälsningsarmén i Hornstull i Stockholm ut matkassar med basala varor som bröd, tonfisk, vita bönor, nudlar och köttbullar, utdelningen har närmare fördubblats bara under september månad.– Det är även andra grupper än hemlösa. Det är en del barnfamiljer som har det tomt i skafferiet och det har gått åt mycket, säger Lauri Korhonen, föreståndare på Frälsningsarmén i Hornstull i Stockholm.

"Allvarligt och djupt tragiskt"

Att allt fler unga i dag tvingas be om mat hos välgörenhetsorganisationer tycker Ali Esbati, ekonomianalytiker hos tanke­smedjan Manifest, är en tydlig signal om att situationen har gått för långt. – Det är exceptionellt allvarligt och djupt tragiskt. Han menar att välfärdssamhället bygger på att människor inte ska tvingas be om sina grundläg- gande rättigheter. Socialborgarrådet i Stockholm, Ulf Kristersson (M), håller med om att människor inte ska behöva förlita sig på välgörenhet för att få mat för dagen. Men så tycker han inte heller att det är. – Det finns grupper av människor med ganska stora bekymmer men som ändå inte uppfyller kraven för socialbidrag. Då kan till exempel kyrkan vara ett alternativ. 

JOHANNA OHLSON 

klar

Artikellänk är kopierad

Johanna Engman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro