ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Unga vill se hårdare tag mot droganvändning

Clarence Frenker · 25 Apr 2014
Uppdaterad 26 Apr 2014

Hälften av Sveriges unga vill ha hårdare regler och kontroller kring droganvändning – endast 14 procent anser att regelverket borde lättas upp, enligt en färsk undersökning. Den restriktiva narkotikapolitiken har också stöd bland många unga och den bilden har lite kommit bort,” säger Kai Knudsen, överläkare och drogexpert vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.

klar

Artikellänk är kopierad

Samtidigt som det blåser liberala vindar kring narkotikapolitiken runt om i världen anser svenska ungdomar i stället att reglerna borde skärpas.

Det framgår av en undersökning som försäkringsbolaget IF låtit göra inför valborg.

Totalt 1003 personer i åldrarna 15-24 har fått svara på frågor om sin erfarenhet och inställning till narkotika och 50 procent anser att det borde vara hårdare kontroller och regler än det är i dag.

– Vi tyckte att det var ganska intressant det som man kom fram till. Många pratar om ett mer drogliberalt samhälle samtidigt som många kändisar nyttjar droger. Men det framkommer här ganska tydligt att de allra flesta unga vill ha ett strängare samhälle mot droger, säger Caroline Uliana, informationschef på If.

►LÄS ÄVEN: Här blandas ungdomar och tunga narkomaner

Undersökningen visar också att nära var femte ungdom testat droger och att det i 80 procent av fallen handlar om cannabis. Sju av tio uppger att de tåft tag på droger via en partner samtidigt som nästan hälften de unga pojkarna skaffat droger direkt från en langare på stan.

Enligt Kai Knudsen, överläkare och drogexpert vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, har svenska ungdomar historiskt sett haft en relativt sträng syn på narkotika jämfört med unga i övriga Europa. Där anser 55 procent att cannabis borde vara tillåtet samtidigt som droganvändningen är betydligt högre.

– De som synts och hörts mest i media är de som är för en liberal drogpolitik och är väldigt restriktiva mot den restriktiva narkotikapolitken. Men den restriktiva narkotikapolitiken har också stöd bland många unga och den bilden har lite kommit bort, säger han.

LÄS ÄVEN:

►Spice ökar bland unga som tar droger

►Här är heroinets väg in till Sverige

►Heroinet flödar in på Stockholms central

►Polisen larmar om heroinepidemi

klar

Artikellänk är kopierad

Clarence Frenker
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro