ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Unga vill skrota tv-licensen

Johan Mårtensson · 15 Dec 2013
Uppdaterad 15 Dec 2013

En snigel på ögat – det riskerade tv-licensskolkare i den kända kampanjfilmen. Ändå vill bara var femte ung betala licens, enligt en ny undersökning.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: TT

Yougov har på uppdrag av Elektronikbranschen frågat svenskar upp till 30 år om deras inställning till public service. Resultatet visar att majoriteten vill skrota tv-licensen.

– Vi har förstått att det finns en brist på kunskap och information kring licensen, så vi har skickat ut informationsbrev om varför den behövs och vart pengarna går, säger Johan Gernandt, kommunikationschef på Radiotjänst i Kiruna.  

Snigelkampanjen och de senare årens kampanjer där betalare tackas ska också följas upp med nya informationsfilmer. Målet är en attitydförändring.   

– Tv-licensen motsvarar mindre än sex kronor om dagen, och många glömmer bort att Sveriges radio och UR också ingår i licensen, säger Johan Gernandt.

Att endast 21 procent vill betala betyder dock inte att resterande tycker att tv och radio ska vara helt gratis. Istället vill 47 procent av de tillfrågade betala tv-avgiften via skattsedeln, utifrån inkomst. Men enligt Johan Gernandt skulle man med skattefinansierad tv riskera att politiker lägger sig i innehållet.

– En klar fördel med det nuvarande systemet är att det garanterar ett politiskt oberoende, säger han.

Mest kritiska är de tillfrågade till tv-licens för dator, surfplatta och smartphone. Endast 9 procent är positiva, trots att kammarrätten slagit fast att all elektronik som kan ta emot tv-sändningar ska beläggas med tv-avgift.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Mårtensson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro