ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ungas skulder: 651 miljoner kronor

Petter Sundsten · 22 Mar 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Så många har skuld där du bor

Så många har skuld där du bor


klar

Artikellänk är kopierad

SKULDER. Många unga har skuldsatt sig upp över öronen.Nu uppgår den samlade skulden till 651 miljoner kronor.I kronofogdemyndighetens skuldregister finns 35 311 personer mellan 18 och 25 år.– Det är oroväckande att så många har skulder innan de ens hunnit flytta hemifrån eller skaffa familj, säger Thomas Pålsson på Kronofogden.

Allra mest skuldsatt är unga i Södermanlands län. Där är nästan var tionde man – nio procent av samtliga män – i kronofogdens register.De unga männen står för 75 procent av det totala skuldbeloppet. De vanligaste skulderna är obetalda skatter, obetalda böter och tv-avgifter.– Dyra mobilabonnemang och sms-lån är andra skuldfällor vi varnar ungdomar för, säger Thomas Pålsson.

Enligt en uträkning som kronofogdemyndigheten har gjort kan skulden för ett sms-lån på 3000 kronor fördubblas på bara ett par månader när alla avgifter tillkommer.Minst skuldsatta är ungdomarna i Västerbotten. Där är endast 2,2 procent registrerad hos kronofogden.Årets resultat är ett trendbrott. För första gången på fyra år har antalet skuldsatta ungdomar minskat.– Vi hoppas det beror på att vi satsat rätt mycket på förebyggande information till dem som går ut gymnasieskolan, säger Thomas Pålsson till TT.

klar

Artikellänk är kopierad

Petter Sundsten
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro