ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ungas teknikvanor kan bli skuldfälla

tobias andersson åkerblom · 28 Nov 2014
Uppdaterad 28 Nov 2014
Bo Wassenius, budget- och skuldrådgivare, säger till Metros reporter att  skuldsanering kan vara väldigt känsloladdat.

Bo Wassenius, budget- och skuldrådgivare, säger till Metros reporter att  skuldsanering kan vara väldigt känsloladdat. Foto: Tobias Andersson Åkerblom


klar

Artikellänk är kopierad

Hushållens skulder är rekordhöga och det har aldrig funnits fler obetalda snabblån i Sverige. Under årets första halva kom det in tusentals fler ärenden till Kronofogden än under samma period förra året. Antalet som ansöker om – och beviljas – skuldsanering som lösning på situationen ökar också stadigt.

På kommunens kontor centrala Göteborg tar budget- och skuldrådgivaren Bo Wassenius fram sitt block. Varje tisdag är det drop-in tid för de som har bestämt sig för att ta itu med sina skulder. 

Många tycker att det är pinsamt och Bo har träffat makar vars partner inte vet om skulderna.

– Ofta är det väldigt känsloladdat, säger han.

Här börjar en lång process som kan sluta i en skuldsanering – en femårsperiod där en person lever på existensminimum och betalar av sina skulder enligt en strikt betalningsplan i utbyte mot att en del av dem skrivs av i slutändan.

De senaste sju åren har antalet ansökningar om skuldsanering mer än fördubblats – och de fortsätter att öka. 

– Inom Kronofogdens register finns det 25 000 ungefär som skulle kunna vara aktuella för en skuld-sanering och det finns förmodligen lika många till som inte är kunder hos Kronofogden, säger Per-Olof Lindh, enhetschef på Kronofogden.

Två tredjedelar av besluten om skuldsanering förra året var positiva, men det är ändå tusentals varje år som får avslag. 

Kronofogden tar ställning till hur du har skaffat dig skulderna, om du har ett brottsligt förflutet, hur länge du har haft skulderna och huruvida du bedöms kunna betala av dem, bland annat.

– Är du välutbildad, ung och tillfälligt arbetslös, ja då kanske man kan förutsätta att du kommer att få ett jobb inom en ganska snar framtid, säger Per-Olof Lindh.

Unga utgör en liten del av de som beviljas skuldsanering, men den digitala tekniken har gjort dem mer utsatta för risken att bli skuldsatta, eftersom de generellt är bättre på teknik men sämre på ekonomi än resten av befolkningen.

– Vägarna till att betala är enklare, via sms till exempel, eller att man handlar i många små doser som är svårare att överblicka, säger Stefan Larsson, forskare och föreståndare vid Lundsuniversitets internetinstitut.

Skuldrådgivningen i din kommun är det första rekommenderade steget innan en ansökan om skuldsanering.

– Att ansöka om skuldsanering ställer väldigt höga krav på dig som individ. Du måste alltså ändra ditt beteende från att kanske inte ha betalat några räkningar alls och ha ganska dålig koll på din ekonomi till att sköta den i princip prickfritt, säger Per-Olof Lindh.

klar

Artikellänk är kopierad

tobias andersson åkerblom
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro