ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ungdomar är inte rädda för könssjukdomar: "Man bryr sig inte"

Alva Forsberg Fierro · 16 Apr 2015
Uppdaterad 16 Apr 2015
Unga tjejer och killar slarvar med skyddet när de har sex – få är rädda för att få klamydia.

Unga tjejer och killar slarvar med skyddet när de har sex – få är rädda för att få klamydia. Foto: All Over Press


Ungdomar är mer rädda för en oönskad graviditet än att få en könssjukdom. – Man bryr sig inte så mycket och tänker att det löser sig, säger Monica Ideström, utredare på Folkhälsomyndigheten.

klar

Artikellänk är kopierad

Unga tjejer och killar slarvar med skyddet när de har sex och få är rädda för att få klamydia. Rädslan för att bli gravid eller att göra någon gravid är betydligt större, det visar Folkhälsomyndighetens rapport ”Ungdomar och sexualitet 2014/2015”.

– Man är mycket mer känslomässigt involverad i en graviditet än en könssjukdom, många ser en könssjukdom som något som är enkelt att åtgärda, säger Monica Ideström till Metro.

Samtidigt vet många, i synnerhet killar, inte vart de ska vända sig för att testa sig för könssjukdomar.

– Det är främst tjejer som har enskilda samtal om preventivmedel med barnmorskor. Killar går sällan till en ungdomsmottagning för att hämta kondomer och prata sexliv, konstaterar Monica Ideström.

Trots det tror hon inte att den avgörande orsaken till den uteblivna oron, har att göra med dålig kunskap kring könssjukdomar.

– Man är för det mesta välinformerad men man ser inte så allvarligt på till exempel klamydia eftersom det ofta kan gå över av sig själv. I Sverige har vi inte fått in hiv bland ungdomar och gonorré är än så länge inte lika vanligt som i resten av världen, därför är heller inte oron lika utbredd, säger hon.

Även om Sverige inte drabbats lika hårt av sexuellt överförbara infektioner så oroas Folkhälsomyndigeheten av att närmare hälften av de som svarat inte anser att det finns någon risk att smittas av klamydia vid oskyddade samlag.

– Klamydia kan påverka äggledarna och spermiernas befruktningsförmåga. Går det för långt kan man bli steril, säger hon.

I rapporten ”Ungdomar och sexualitet 2014 / 2015” har 3165 ungdomar i åldern 15-24 år, besvarat frågor i en internetbaserad enkätundersökning. Alla svaranden uppger att man har haft samlag.

klar

Artikellänk är kopierad

Alva Forsberg Fierro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro