ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ungdomar får för dålig kunskap om arbetslivet

Petter Sundsten · 10 Maj 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
En månad kvar till studenten. Ida Gärdemark, Sandra Samir Habib och Thomas Yonas tycker att de har fått ganska bra information om arbetslivet, men något sommarjobb har de inte fått.

En månad kvar till studenten. Ida Gärdemark, Sandra Samir Habib och Thomas Yonas tycker att de har fått ganska bra information om arbetslivet, men något sommarjobb har de inte fått. Foto: henry lundholm


klar

Artikellänk är kopierad

VÄGVAL. Skolan ger allt för dåliga kunskaper om arbetslivet. Det tycker hälften av ungdomarna, enligt en studie från Ams.

Arbetsmarknadsstyrelsen, Ams, har undersökt attityder till arbetsmarknaden från både ungdomar och arbetsgivare. Två tredjedelar av arbetsgivarna räknar med nyanställningar och 70 procent av dem säger att de kommer att anställa personer under 25 år.

Däremot visar undersökningen att ungdomarna anser att skolan inte gör tillräckligt för att förbereda dem inför arbetsmarknaden.

Sandra Samir Habib, 19, Thomas Yonas, 18 och Ida Gärdemark, 18, har en månad kvar på Solna gymnasium där de läser samhällsprogrammet med internationell inriktning. Ingen av dem har ännu fått något sommarjobb, och sommaren känns ”lite pirrig”. – Jag är nervös för att det är ont om jobb och funderar på att söka till högskolan i höst, säger Thomas Yonas.

Till skillnad från många ungdomar i undersökningen tycker de att skolan har varit bra på att berätta om det framtida arbetslivet. – Vi har haft tur med vår lärare. Hon har lärt oss att skriva ett cv och om hur det kan vara på arbetsmarknaden, säger Sandra Samir Habib.

klar

Artikellänk är kopierad

Petter Sundsten
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro