ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ungdomar sprider skolvåld på nätet

Christian Egefur · 13 Feb 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

Snabb ökning av amatörfilmade slagsmål på Youtube

klar

Artikellänk är kopierad

VÅLD. Slagsmål på skolgården läggs upp på internet. Ett slagsmål mellan elever på Tyska skolan i Göteborg sprids på nätet. Fenomenet blir allt vanligare då de flesta i dag har en inbyggd kamera i mobilen.– Det här existerar i alla olika format. Ibland är bägge med på det, ibland handlar det om överfall, säger Anders Ahlqvist på Rikskriminalen.

Spridningen av amatörfilmer har blivit en succé på nätet. En snabb sökning på sidan Youtube, som är absolut störst inom området, ger mängder med träffar på filmade slagsmål. – Det är en relativt ny företeelse som helt klart ökar, men det är svårt att säga med hur mycket. Att filma och lägga upp saker på nätet är en naturlig medieform för unga, och de flesta använder ju inte det till sådant här, säger Karin Larsson på Medierådet.

En film från Tyska skolan i Göteborg visar ett slagsmål mellan två killar i yngre tonåren. Händelsen, där den ene går fram och provocerar den andre ,har över 1 200 nerladdningar sedan den lades upp för sex dagar sedan. Att två mobilkameror är riktade och klara redan innan det bryter ut, tyder på att slagsmålet var planerat.– Det är folk utifrån som har filmat det här. Pojkarna vet nog inte vad de gav sig in på och är djupt olyckliga över det här nu, säger rektor Urban Göransson, som vill påpeka att händelsen har skett efter skoltid och utanför skolans område.– Det man kan göra rent förebyggande som förälder är att bry sig. Prata mycket och etablera ett förtroende. Många vuxna har ingen aning om ungdomars bruk av nya medier, säger Karin Larsson.

klar

Artikellänk är kopierad

Christian Egefur
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro