ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ungdomens hus ligger i spillror

Thomas Ambrosius · 6 Mar 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

• Frustrerade ungdomar: De jävla skitstövlarna”

klar

Artikellänk är kopierad

DANMARK. Frustrerade ungdomar tittade på genom dammoln när rivningen av det kontroversiella ungdomshuset i Köpenhamn började i går morse.De gigantiska klorna på den monstruösa rivningsmaskinen grep tag i det skadade huset. Den starka vinden rörde upp dammet, som for nedför gatan, där det träffade en grupp desillusionerade ungdomar i ansiktet. Det är deras liv ”systemet” river ner – det går att se i deras röda ögon och mascaran som rinner längs kinderna. – De jävla skitstövlarna, skriker en man i 20–25-årsåldern.

Polisen håller ungdomarna på avstånd från rivningsmaskinerna. Bakom kedjan med polismän syns glimtar av maskerade byggnadsarbetare som är rädda för konsekvenserna deras jobb kan få. Ingen får veta vilket företag som sköter rivningsarbetet. Folk buar när den första lastbilen med rivningsmaterial körs i väg.  – Det är förkrossande att se huset bli rivet. Jag är arg, frustrerad och upprörd. Vi har slagits för det här, men nu river de det, säger 16-åriga Isis Hvitsted. Hon har inte sovit sedan torsdag morgon när rivningen började.

På andra sidan huset, på en gata som heter Jagtvej, lägger unga och gamla ner blommor och kort med meddelanden som: ”1987–2007: Tack för alla oförglömliga minnen. Jagtvej 69 kommer aldrig glömmas”. Samtidigt som ungdomarna skrek när de hörde ljudet av krossat tegel kallade den religiösa ledare som köpt huset till presskonferens. Ledaren Ruth Evensen från Faderhuset sa till pressen: ”Vi vill göra det till ett tillgängligt ställe, så att det är attraktivt för en större del av befolkningen. Det kommer att vara ljusare, med vackrare färger och kulturellt utbud. Vi vill ha en teater, musik och skådespel.”

klar

Artikellänk är kopierad

Thomas Ambrosius
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro