ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Ungdomsgäng knivrånade 74-årig pensionär – på 40 kronor

Karl Enn Henricsson · 20 Maj 2019
Uppdaterad 23 Maj 2019
Tre yngre män döms för rån efter att ha tvingat till sig 40 kronor från en 74-årig pensionär.

Tre yngre män döms för rån efter att ha tvingat till sig 40 kronor från en 74-årig pensionär. Foto: Polisen/Martina Holmberg/TT


Ett ungdomsgäng rånade en 74-årig pensionär. Rånbytet blev 40 kronor i kontanter. Nu döms två unga män och en pojke för rån.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro rapporterade nyligen om att antalet anmälda ungdomsrån ökat kraftigt i Stockholmsområdet. Men även äldre personer drabbas av unga gärningsmän.

I början av året utsattes en 74-årig man på öppen gata i Västerhaninge.

Pensionären gjorde ett kontoutdrag vid en bankomat, men tog inte ut några pengar. Samtidigt lade han märke till några yngre killar i närheten, har mannen berättat.

Efter en kort stund kom en av killarna, som hade maskerat sig, fram och frågade om cigaretter. Därefter kom ”ge mig dina pengar”.

Offret: Blev väldigt chockad

Pensionären tänkte att han ville slå till killen, men var rädd att han då själv skulle bli anmäld, så han räckte över två tjugokronorssedlar, har offret berättat. Men när killen sa att de skulle ta ut pengar ur bankomaten, blev pensionären arg och drog tag i angriparens kläder. Då upptäckte mannen att killen var beväpnad med kniv. Killen och hans två kumpaner, som hade hållit vakt, flydde.

Pensionären har berättat att han blev väldigt chockad av händelsen, och att hans tillvaro är svår och att han inte har så mycket pengar.

Polisen lyckades i närheten gripa tre misstänkta gärningsmän – då 15, 18 och 19 år gamla.

Trion åtalades för rån. 15-åringen och 19-åringen nekade till brott. 18-åringen har erkänt att han var maskerad och tog kontanter från pensionären, men nekade till att det handlade om rån.

Rånaren: Med bestämd röst

Pensionären berättade i rätten upplevde 18-åringens agerande som hotfullt. 18-åringen ansåg dock att han inte hade agerat hotfullt utan att han bara – med bestämd röst – hade uppmanat pensionären att lämna över pengar.

Nu har domen kommit och tingsrätten slår fast att 18-åringen var ”den aktive gärningspersonen”, men att hans kamrater förstärkt hotet ”genom sin direkta närvaro”, varför alla tre döms för rån.

Hade de dömda varit över 21 år hade straffvärdet för rånet varit fängelse i ett år och fyra månader, eftersom ”det har rört sig om flera personer som har utfört brottet mot en äldre person”. På grund av trions låga ålder blir straffet skyddstillsyn för 18-åringen och 19-åringen. Och 15-åringen döms till ungdomsvård.

Trion ska även betala skadestånd till offret om 10 600 kronor.

Föräldrarna ska också betala

Dessutom – 15 åringen ska tillsammans med sina föräldrar betala skadestånd om sammanlagt 9 300 kronor. Grunden är att vårdnadshavare har ett ”principalansvar” även om vårdnadshavaren inte har varit vårdslös, skriver tingsrätten och hänvisar till skadeståndslagen. En förälder som har är vårdnadshavare ska ersätta vissa typer av skador som barnet orsakat på grund av brott – exempelvis ersättning för kränkning, sveda och värk.

pil
Så fungerar föräldrarnas ansvar när barnet begår brott

Vad som händer när ett barn, alltså en person under 18, blir skadeståndsskyldig regleras i skadeståndslagens tredje kapitel.

Det grundläggande som gäller är att föräldern, eller vårdnadshavaren, blir skyldig att betala skadestånd om barnet i fråga har begått ett brott som orsakat personskada eller sakskada (skada på föremål eller egendom). Detta så kallade principalansvar gäller oavsett om vårdnadshavaren i fråga har varit vårdslös eller inte i sitt förmyndarskap.

Det finns dock ett maxbelopp gällande skadestånd som för varje händelse kan utdömas utifrån det principalansvaret som förklarats ovan. Maxbeloppet är kopplat till det bestämda prisbasbeloppet som gäller under det år då brottet i fråga har ägt rum.

Som mest kan en förälder tvingas betala en femtedels prisbasbelopp per enskild händelse, vilket under 2019 skulle motsvara 9 300 kronor. Om barnet har två föräldrar så delar de på det utdömda skadeståndet.

I vissa fall kan det även finnas möjlighet att som vårdnadshavare få ett reducerat skadeståndskrav, det vill säga en jämkning av skadeståndet. Detta kan bli aktuellt om det är ”uppenbart oskäligt” att föräldern ska betala skadeståndet. Sådana fall kan handla om att föräldern inte alls har en nära relation till barnet, eller att föräldern faktiskt har vidtagit särskilda åtgärder för att förhindra att barnet ska begå brott.

Källa: Skadeståndslagen

klar

Artikellänk är kopierad

Karl Enn Henricsson
Karl Enn Henricsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro