ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ungerns plan: Fyra meter högt stängsel ska hålla flyktingar borta

Emma Kirkhoff · 18 Jun 2015
Uppdaterad 18 Jun 2015

Ungerns regering tänker bygga ett fyra meter högt stängsel för att hålla borta flyktingar som försöker ta sig in i landet via Serbien. Men planerna på det 17 mil långa taggtrådsstängslet fördöms av FN:s flyktingorgan UNHCR.

klar

Artikellänk är kopierad

Stängslet kan komma att förses med taggtråd.
Stängslet kan komma att förses med taggtråd.Foto: TT/AP

Ungerns utrikesminister Peter Szijjarto presenterade planerna under en presskonferens i går, onsdag, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Tanken är att det fyra meter höga stängslet, som eventuellt ska förses med taggtråd, ska hindra flyktingar från att ta sig i landet, och sedan vidare in i EU, via gränsen till Serbien.

LÄS MER
Polisen får tillgång till 400 000 fingeravtryck från asylsökande

– Den ungerska regeringen har gett utrikesdepartementet i uppdrag att fysiskt stänga gränsen mot Serbien. Vi talar om en 175 kilometer lång sträcka längs gränsen som fysiskt kan blockeras med ett fyra meter högt stängsel, säger Peter Szijjarto enligt The Telegraph.

Tiotusentals migranter kommer till Ungern varje år, men de flesta av dem tar sig sedan vidare till rikare länder inom EU. Hittills i år har 57 000 människor illegalt tagit sig in i Ungern – jämfört med omkring 43 000 under hela förra året – och majoriteten av dem kommer via Serbien, som inte är medlem i EU. 

– EU:s länder behöver en lösning på problemet med migranter. Men Ungern har inte råd att vänta längre, sa Peter Szijjarto på presskonferensen, enligt Reuters.

Enligt utrikesministern bryter inte stängslet mot internationella överenskommelser, men FN:s flyktingorgan UNHCR fördömer Ungerns planer på att försöka hålla borta flyktingar på det här sättet. 

– Det är en mänsklig rättighet att söka asyl. Vi är oroade att resandet av ett stängsel sätter för många hinder för den rätten, säger Kitty McKinsey, talesperson för UNHCR, enligt Reuters.

klar

Artikellänk är kopierad

Emma Kirkhoff
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro