ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Unik dom: 23-åring fälls för fusk på högskoleprovet – fastnade i fälla

Malin Jansson · 2 Feb 2018
Uppdaterad 2 Feb 2018
Killen blir den första att dömas för fusk på högskoleprovet.

Killen blir den första att dömas för fusk på högskoleprovet. Foto: Shutterstock


Trots flera anmälningar om fusk på högskoleprovet har det aldrig varit någon som blivit dömd. En 23-årig man blev i dag den första att fällas för "osann försäkran".

klar

Artikellänk är kopierad

Över 50 personer har polisanmälts de senaste åren för att de misstänkts ha fuskat på högskoleprovet.

De flesta förundersökningar har lagts ner – men en av de som gått vidare rör en 23-årig man som nu dömts för ”osann försäkran” och dagsböter på 5 000 kronor, skriver P3 Nyheter.

Fusket ska inträffat hösten 2016. Mannen åtalades men friades av Södertörns tingsrätt förra våren – men efter att domen överklagats har Svea hovrätt nu alltså landat i en annan bedömning.

Enligt P3 Nyheter ska det ha riggats en fälla där en del av proven fanns i flera versioner och 23-åringens svar stämde överens med ett annat prov än det han själv hade. Därav antar hovrätten att han måste haft tillgång till facit för en annan version.

Detta är första gången i Sverige som någon döms för att ha fuskat på högskoleprovet.

Orsaken till att mannen döms för ”osann försäkran” är för att den som skriver högskoleprovet skriver under på heder och samvete att man inte ska använda otillåtna hjälpmedel. Trots detta har 23-åringen troligtvis använt sig av den så kallade telefonmetoden, där man betalar en fuskliga som läser upp svaren i en hörsnäcka.

klar

Artikellänk är kopierad

Malin Jansson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro