ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Unik intervju med kinesiske aktivisten Chen

Jordan Pouille · 8 Maj 2012
Uppdaterad 8 Maj 2012

Foto: China Aid Association/AP


Metro har pratat med den kinesiske dissidenten Chen Guangchen.

klar

Artikellänk är kopierad

Chen Guangchen, den blinde kinesiske aktivist som förra veckan tog sin tillflykt till USA:s ambassad i Peking, är övertygad om att han och hans familj kommer att få utresetillstånd. Det sa han till Metro innan telefonförbindelsen plötsligt bröts. 40-åringen befann då på sjukhus till följd av tarmbesvär, men vare sig amerikanska diplomater eller journalister fick besöka honom. 

Var befinner du dig? Är du fortfarande på sjukhuset?– Ja. Jag är här med min fru och våra två barn, men vi har ingen aning om när vi får komma härifrån.

Stämmer det att du har fått en inbjudan från New York University? Är det bekräftat att du ska studera där?– Ja, men jag vet inte när vi lämnar Kina eftersom vi ännu inte har fått de nödvändiga dokumenten.

Har du fått höra något om resten av din familj?– Jag har hört att min brorson Chen Kequi [som ska ha skadat vakter som bröt sig in i hans hus] är anhållen. Och min äldre bror Chen Guangfus familj har tagit emot många hot från myndighetspersoner i Shangdong.

Har du varit i kontakt med din mor?– Jag ringde henne i går. Hon är mycket orolig för mig och min brorson.

Vad händer om du inte kan resa tillbaka till Kina efter dina studier i New York?– Det oroar mig inte. Om de båda länderna är verkliga partner borde jag tillåtas kora gränsen fritt.

klar

Artikellänk är kopierad

Jordan Pouille
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro