ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Unik studie för manligt preventivmedel väcker stort intresse

Sophie Tanha · 3 Maj 2019
Uppdaterad 3 Maj 2019
Enligt forskaren Kristina Gemzell-Danielsson ser preventivmedlet lovande ut.

Enligt forskaren Kristina Gemzell-Danielsson ser preventivmedlet lovande ut. Foto: Linus Hallgren/KI/Pixabay


En kräm med spermiehämmande medel testas nu i en unik studie för manligt preventivmedel på Karolinska Institutet. Hundratals par i Sverige har redan anmält sig till att vara försökspersoner i studien. "Det finns ett extremt stort intresse" säger läkaren och forskaren Kristina Gemzell-Danielsson.

klar

Artikellänk är kopierad

Efter flera års förberedelser har Karolinska institutet nu inlett en studie för preventivmedel för män.

– Vi är jätteglada att vi har kommit igång, det har tagit lång tid att få alla tillstånd på plats, säger Kristina Gemzell-Danielsson som är en av forskarna bakom studien.

Ger tillfällig sterilitet

Studien på KI är del av en internationell satsning av Världshälsoorganisationen, WHO, där hundratals par från flera länder rekryteras för att prova en kräm som gör män tillfälligt sterila. Krämen innehåller hormonet gestagen, som även finns i preventivmedel för kvinnor i dag och som hämmar spermieproduktionen, och testosteron.

– Gestagenet ger nämligen impotens till männen, vilket kan vara effektivt som preventivmedel på det sättet men kanske inte så populärt, så därför ger vi också testosteron i en låg dos som bidrar till den hämmade spermieproduktion men också motverkar bieffekten med impotens, säger Kristina Gemzell-Danielsson.

På Kvinnoklinikens forskning Danderyds facebookkonto skriver flera att de är nyfikna på studien.
På Kvinnoklinikens forskning Danderyds facebookkonto skriver flera att de är nyfikna på studien.

Viktigt för jämställdheten

I Sverige ska mellan 30 och 60 par rekryteras. Men redan har flera hundra anmält intresse till studien.

– Det finns ett extremt stort intresse, man behöver inte tveka på om svenska män är intresserade av preventivmedel för det verkar de verkligen vara.

Preventivmedel för män har undersökts tidigare, men inte gått hela vägen.

– När två läkemedelsföretag gjorde ett försök fullföljde man det inte. Det finns en skeptism från läkemedelsföretagen som jag tror bygger på en missuppfattning om att preventivmedel för män skulle konkurrera ut preventivmedel för kvinnor. Man tänker liksom att alla är i par och där behöver bara en använda preventivmedel – men så fungerar det ju inte längre.

– För unga män finns inga andra alternativ än kondom i dag, så det här är jätteviktigt ur ett jämställdhetsperspektiv, att erbjuda även män ett sätt att styra över sin fertilitet, säger Kristina Gemzell-Danielsson.

Lång process

Eftersom det inte är mannen själv som riskerar att bli gravid måste båda parter i ett heterosexuellt par delta i studien. Men krämen får inte användas som preventivmedel innan det är säkerställt att spermieproduktionen gått ner till färre än en miljon spermier, vilket innebär att man är steril.

– Det ska inte finnas någon risk för att någon blir gravid. Inom medicin finns det aldrig något som är hundra procent säkert, saker kan alltid hända men vad gäller hämningen av spermieproduktionen så ser det väldigt lovande ut.

Men den som hoppas kunna använda manligt preventivmedel kommer få vänta några år, även efter denna studie som avslutas efter ungefär två år.

– Det är så många faktorer som krävs, efter denna kommer vi behöva göra fler studier där vi släpper kontrollen lite mer. Först därefter kan det bli aktuellt om något företag vill registrera det som läkemedel. Det är en lång process,  säger Kristina Gemzell-Danielsson.

klar

Artikellänk är kopierad

Sophie Tanha
Sophie Tanha
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro